Șoferilor testaţi pozitiv cu aparatul Drager5000 nu li se face dosar penal

Fără dosar penal După discuțiile de zilele trecute,...

Piețe de investiții. Oportunități de explorat în 2024

Piețe de investiții Specialiștii au o serie de...

Zelenski, prima reacție despre bucățile de dronă găsite în România: „Gândiţi-vă ce s-ar fi întâmplat dacă Putin ar fi reuşit”

ExterneZelenski, prima reacție despre bucățile de dronă găsite în România: „Gândiţi-vă ce s-ar fi întâmplat dacă Putin ar fi reuşit”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut miercuri o intervenţie online la Summitul Iniţiativei celor 3 Mări, de la Palatul Cotroceni.

Liderul Ucrainei Volodimir Zelenski a mulţumit ţărilor europene pentru sprijin şi a arătat că numai astăzi bombardamentele ruse au omorât 16 oameni într-o mică localitate, în Donetk şi peste 20 de oameni au fost răniţi. ”Vă rog să luaţi notă că orice fel de restricţie a exporturilor ucrainene nu face decât să sporească suferinţele şi distrugerile cauzate de agresiunea rusă”, a spus Zelenski.

”Este o mare plăcere să fii aici, alături de noi, veţi fi membru asociat al Iniţiativei”, a spus preşedintele Klaus Iohannis, în momentul în care preşedintele Ucrainei a intrat în direct în timpul Summit-ului.

Zelenski: „Facem front comun, pentru libertatea noastră comună”

”Mulţumesc pentru invitaţie şi pentru atenţia acordată Ucrainei. Mă bucur să pot participa la acest Summit, dragi prieteni. În legătură cu acele fragmente găsite în România, au avut loc atacuri asupra infrastructurii noastre, am avut şi victime. Aceste consecinţe ale atacurilor asupra Chiliei, Reni-ului, Ismail-ului, acelor oraşe, ce să vă spun, gândiţi-vă ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi reuşit, dacă Putin ar fi reuşit să pună piciorul în Ucraina. Asta este ce s-ar fi întâmplat, asta plănuia.”, a spus Zelenski.

El a continuat: ”În trecut, ne-am aflat practic într-o perioadă de captivitate, din cauza unei lipse de solidaritate. 24 februarie a schimbat totul, am reuşit cu toţii să dăm dovadă de acte de solidaritate. Ucraina este recunoscătoare ţărilor dumneavoastră şi dumneavoastră personal pentru sprijinul acordat. Simţim o mare recunoştinţă şi când spun noi nu mă refer doar la noi ucraineni mă refer şi la popoarele dumneavoastră. Facem front comun, pentru libertatea noastră comună, pentru viitorul nostru european comun”.

Preşedintele Ucrainei a arătat că ”trebuie să ne gândim nu la ce se poate limita ci la ce se poate lărgi, pentru a exista o mai bună şi mai mare pregătire pentru viitor” şi a arătat că această formă de cooperare se numeşte Iniţiativa celor 3 Mări, dar nu este vorba de trei pereţi, ci de o formă de unitate, de eliminare a diviziunilor.

„E vorba până la urmă totuşi de supravieţuire în faţa terorii ruse”

”Când porturile ucrainene sunt bombardate aproape în fiecare noapte, trebuie să ne ocupăm şi să fim atenţi în permanenţă la logistica noastră. Este vorba până la urmă de o agresiune brutală împotriva tuturor, şi a europenilor. Consecinţele sunt resimţite peste tot. Ucraina este împotriva unor restricţii suplimentare asupra exporturilor noastre de cereale, însă noi avem nevoie de aceste produse să le exportăm pentru că ne trebuie fondurile şi până la urmă, beneficiul va fi pentru întreaga economie europeană, pentru segmentul european al economiei europene. E vorba până la urmă totuşi de supravieţuire în faţa terorii ruse”, a spus Volodimir Zelenski, conform News.ro.

”Numai astăzi bombardamentele ruse au omorât 16 oameni într-o mică localitate, în regiunea Doneţk, peste 20 de oameni au fost răniţi, oameni cu magazine obişnuite, oameni de la piaţă. Nu trebuie transformată Ucraina într-o ţintă economică, vă rog, ca parteneri şi ca şi colegi, domnule premier al Bulgariei, Slovaciei, Poloniei, doamnă preşedintă a Ungariei, într-un fel sau altul vă rog să luaţi notă că orice fel de restricţie a exporturilor ucrainene nu face decât să sporească suferinţele şi distrugerile cauzate de agresiunea rusă.”, a spus Zelenski. Preşedintele Ucrainei a menţionat că ”fundaţia Uniunii economice Europene este libertatea comerţului şi neingerinţa la nivelul concurenţei libere”.

Iohannis către Zelenski: „Puteţi conta pe noi toţi”

”Nu putem să acceptăm cu calm încălcarea promisiunilor care ni s-au făcut, este în Acordul de Asociere o promisiune a unei pieţe libere, instituţiile europene nu trebuie să multiplice dificultăţile cu care ne confruntăm deja. Ucraina se luptă pentru supravieţuire pentru valorile noastre europene pe care le apărăm pe câmpul de luptă. Acestea se aplică şi pe pâmânt şi pe mare, şi în aer şi în spaţiul cibernetic. Noi luptăm pentru Ucraina şi dacă trebuie să facem asta şi pentru fundamentele principiilor europene, o să o facem, Dacă trebuie să ne luptăm şi într-un arbitraj, facem şi acest lucru, noi nădăjduim însă să va exista unitate şi că aceasta va avea câştig da cauză Sperăm ca solidaritatea să continue şi să ne unească pe toţi”, a spus şeful statului.

Zelenski a mai spus că ”toată Europa să poată să se bucure de unitate”.

„Suntem recunoscători fiecăruia dintre dvs., mulţumesc pentru invitaţie domnule preşedinte Iohannis, contăm pe dvs, prietenii noştri, şi Slava Ukraina!” a spus liderul ucrainean în finalul discursului. ”Mulţumesc dl preşedinte Zelenski, pentru intervenţia aceasta plină de suflet vom continua să vă susţinem pe toate dimensiunile, atâta vreme cât va fi necesar. Puteţi conta pe noi toţi”, a spus Iohannis.

Ucraina, mai aproape de reconstrucție

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că acordarea statutului de stat participant asociat la Iniţiativa celor Trei Mări (I3M) îi va permite Ucrainei să se implice în toate instrumentele I3M, respectiv să acceseze investiţii pentru proiecte de interconectare strategică.

„Participarea preşedintelui Zelenski este foarte importantă, pentru că Ucrainei i se va acorda astăzi un nou statut – de stat participant asociat la Iniţiativa celor Trei Mări, care îi va permite Ucrainei să se implice în toate instrumentele Iniţiativei, accesarea de investiţii pentru proiecte de interconectare strategică. Astfel, Ucraina va fi mai aproape de UE şi se va pregăti mai bine pentru reconstrucţie şi redresare”, a spus şeful statului, în deschiderea Summitului Iniţiativei celor Trei Mări, informează Agerpres.

Citeste si alte articole: