Ministerul Sănătății, în parteneriat cu Departamentul de Stat al SUA, organizează, în data de 8 septembrie, la Timișoara, primul eveniment dedicat integrității și practicilor anti-corupție în sistemul de achiziții publice. Evenimentul va fi deschis de către ministrul Alexandru Rafila și se va desfășura în parteneriat cu secretarul de stat Alexandru Rogobete. Asemenea evenimente sunt programate să aibă loc în toate județele țării.
La această conferință, se vor prezenta informații din partea FBI referitoare la procedurile anti-corupție în domeniul achizițiilor publice, precum și indicii privind posibile practici ilegale în acest sector. Scopul acestor evenimente este de a furniza participanților cele mai recente informații și reglementări legate de proiectele de investiții în sănătate, sursele de finanțare disponibile (cum ar fi PNNR, Banca Mondială sau Programul Operațional de Sănătate) și aspecte legate de achizițiile publice, practicile anticoncurențiale, etică și integritate.
Aceste evenimente sunt parte a asistenței tehnice acordate Ministerului Sănătății de către Biroul OMS din România pentru implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
De asemenea, merită menționat că acest eveniment are loc în contextul unui control efectuat de Ministerul Sănătății la Spitalul Obregia din București, în urma unor suspiciuni de fraude legate de achiziția de echipamente finanțată din PNRR, declanșate de un medic.
„Vreau să lansez aici un avertisment foarte ferm – toleranţă zero pentru cei care pun în pericol, prin tot felul de practici, dezvoltarea sistemului medical de sănătate.
PNRR este ultimul tren pentru schimbarea înfăţişării sistemului de sănătate din România şi, având aceeaşi lungime de undă ca ministrul Sănătăţii, în calitate de coordonator al PNRR pe Sănătate, nu vom accepta ca acest lucru să se întâmple”, a afirmat atunci Alexandru Rogobete, în urma discuţiilor cu reprezentanţii unităţii sanitare.
La acest eveniment sunt prezenți reprezentanți ai următoarelor instituții și organizații: Ministerul Sănătății, Agenția Națională de Integritate, Agenția Națională pentru Achiziții Publice, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și autoritățile locale.