Câştigul salarial mediu net a crescut cu 12,7% în interval de un an

Câştigul salarial mediu În luna mai 2024, câştigul...

Cod roșu și pe șine. Trenurile circulă cu viteză redusă

Trenurile circulă cu viteză redusă. Traficul feroviar se...

Eurostat: Aproape un sfert dintre români nu își permit o masă adecvată

Studiu Eurostat Aproape 1 din 10 locuitori ai...

Transgaz devine operatorul rețelei de transport a gazelor naturale din Moldova

EconomieTransgaz devine operatorul rețelei de transport a gazelor naturale din Moldova

Transgaz, operatorul rețelei naționale de transport al gazelor, semnează la Chișinău contractul pentru operarea rețelei de transport a gazelor naturale din Moldova. Până acum, operațiunile erau controlate de o firmă controlată de rușii de la Gazprom.

 

“Suntem în stadiul negocierilor finale. Luni trebuie să prezentăm la ANRE din Republica Moldova contractul de locațiune, care să fie între Moldovagaz și Moldovatransgaz pe de pe parte și Moldovagaz și Vestmoldtransgaz, care este filiala Transgaz în Republica Moldova, unde suntem acționari noi (Transgaz – n.r.), cu 75%, și BERD, cu 25%. Luni trebuie să prezentăm contractul negociat, semnat de ambele părți la ANRE. Suntem în etapa finală. Negociază și azi, și mâine, în așa fel încât în prima parte a zilei de luni să ajungem la parte de semnare a contractului”, a declarat Ion Sterian, directorul general al Transgaz.

Transgaz devine operatorul de profil al Republicii Moldova

Sistemul de tranaport al gazelor naturale din Moldova presupune existența a două companii.

Una este VestMoldTransgaz, controlată de Transgaz (75%) și BERD (25%), și care se ocupă de operarea (după ce a fost construită), conductei dinspre România, Iași-Ungheni-Chișinău, desigur, pe partea moldoveneacă.

A doua, de fapt cea mai mare, este Moldova TransGaz, care este controlată de MoldovaGaz, companie controlată la rândul ei de gigantul rus Gazprom. MoldovaGaz este o companie integrată, care se ocupă și de transport, și de dsitribuție și de furnizare, ceea ce încalcă principiul unblundling-ului european– nu poți să fii și furnizor și transportator sau distribuitor în același timp.

Potrivit unor explicații pe care le-am primit de la surse locale, Parlamentul moldovean a amendat legislația privind separarea activităților (unblundling), dar, din câte se pare, lucrurile nu au avansat pentru că s-a opus MoldovaGaz – controlată, repetăm, de Gazprom.

Vezi și Directorului general Transgaz, Ion Sterian a câștigat 1,6 milioane de lei net în 2021. Doar de la stat!

Ca atare, ANRE din Republica Moldova urmează să desemneze VestMoldTransgaz operator independent de sistem (independent system operator), și să îi atribuie contractul de operare a întregii rețele, inclusiv a celei operate până acum de MoldovaGaz, căreia urmează să i se anuleze licența. MoldovaGaz va rămâne desigur proprietară pe active- – conducte – dar operarea va fi făcută de VestMoldTransgaz, companie controlată de Transgaz.

„Se semnează contractul și pe urmă, conform legislației acolo, începând cu data de 19 septembrie, preluăm operarea, dispecerizarea, comercializarea și exploatarea sistemului național de transport din Republica Moldova, în integralitatea sa”, a precizat Ion Sterian citat de Gândul.

Potrivit sursei citate, ultimele discuții vizează Transnistria, teritoriu care în practică nu poate fi administrat de ANRE-ul moldovean și unde operează tot o firmă controlată de MoldovaGaz.

Citeste si alte articole: