Top știri financiare ale săptămânii 2-8 septembrie 2024

Știri financiare săptămâna 2-8 septembrie 2024 Guvernul pregătește...

Casele românilor au probleme. Studiu INS privind calitatea vieții

Casele românilor au probleme Mai mult de 11%...

Investigație Angio-CT coronarian, în premieră la Spitalul CF Timișoara

Din OrasInvestigație Angio-CT coronarian, în premieră la Spitalul CF Timișoara

Echipa medicală de la Spitalul CF Timișoara a efectuat cu succes o procedură de Angio-CT coronarian, reprezentând o premieră în domeniu.

Această investigație reprezintă o metodă simplă și non-invazivă, adesea recomandată de medicii cardiologi pacienților lor. Procedura implică utilizarea tehnologiei CT în combinație cu angiografia coronariană tradițională. Dispozitivul folosește raze X pentru a crea imagini detaliate și precise ale interiorului corpului, care sunt ulterior procesate cu ajutorul unui software specializat.

Această tehnologie nu doar ajută la diagnosticarea și prognosticul afecțiunilor cardiovasculare, ci și la evaluarea stării inimii după intervențiile efectuate asupra vaselor coronariene.

„Angio-CT-ul coronarian utilizează atât scanarea CT, cât și folosirea unei substanțe de contrast ce conține iod, administrată intravenos, pentru a obține cele mai bune imagini ale arterelor coronare. Substanța de contrast este aceeași, atât la coronografie, cât și la Angio-CT. Investigația, față de angiocoronarografia clasică, are avantajul, că, prin reconstrucție, poate fi vizualizat vasul de sânge din toate unghiurile, oferind astfel o mai bună imagine asupra statusului vascular pentru cardiologul sau chirurgul care va efectua o posibilă intervenție în sala de operație”, declară Vladiana Romina Turi, medic specialist cardiolog la Spitalul Clinic CF Timișoara.

Recomandarea de a efectua o investigație Angio-CT poate interveni în diverse situații, precum atunci când există suspiciuni privind anatomia anormală a arterelor coronare, în cazul manifestării simptomelor insuficienței cardiace, în situații în care se poate aprecia un risc intermediar de boală coronariană, înainte de intervenții chirurgicale cardiace non-coronariene, după efectuarea unui bypass aorto-coronarian sau după stentarea arterelor coronariene.

Această investigație aduce numeroase avantaje. Evaluarea prin Angio-CT permite vizualizarea simultană a oaselor, țesuturilor moi și vaselor de sânge, prezintă un risc redus de complicații, furnizează imagini extrem de detaliate ale diferitelor tipuri de țesuturi și este mai puțin invazivă decât angiografia standard, care necesită inserarea unui cateter prin intermediul unei artere de la nivelul membrelor superioare sau inferioare.

Citeste si alte articole: