Banca Transilvania a preluat grupul OTP din România

Tranzacție autorizată Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin...

Inflaţia din zona euro a fost peste aşteptări în august, de 5,3%

EconomieInflaţia din zona euro a fost peste aşteptări în august, de 5,3%

Inflaţia totală a fost de 5,3% în luna august, potrivit datelor preliminare ale biroului european de statistică, publicate joi. Aceasta este peste nivelul aşteptat, de 5,1%, potrivit unui sondaj al Dow Jones, dar neschimbată faţă de iulie.

Preţurile alimentelor au continuat să fie cel mai mare motor al inflaţiei generale, totuşi creşterea lor a încetinit cu 1 punct procentual faţă de luna precedentă.

Inflaţia de bază, care elimină elementele volatile şi este o măsură cheie pentru Banca Centrală Europeană, a încetinit în aceeaşi perioadă cu 0,2 puncte procentuale şi este acum la acelaşi nivel cu inflaţia generală – la 5,3%.

Robert Holzmann, membru al Consiliului de Guvernare al Băncii Centrale Europene, a declarat că datele arată că inflaţia este încă persistentă, potrivit Reuters.

Holzmann, unul dintre cei mai conservatori membri ai BCE, a adăugat că ultimele cifre reprezintă o ”enigmă” pentru banca centrală.

Conducerea BCE urmează să se întâlnească pe 14 septembrie şi să anunţe dacă va creşte în continuare dobânzile.

Din iulie 2022, banca centrală a ridicat dobânzile cu 4,25 puncte procentuale.

La ultima sa întâlnire de politică monetară, preşedintele BCE, Christine Lagarde, a spus că datele primite ar ghida banca fie să crească din nou dobânzile, fie să întrerupă seria de majorări.

Presată de mass-media la acea vreme, Lagarde a mers mai departe spunând: ”Nu vom tăia”.

În ciuda scăderilor recente, rezistenţa preţurilor ridicate ridică semne de întrebare dacă banca ar trebui să ia în considerare majorări suplimentare ale dobânzilor în încercarea de a încetini inflaţia la ţinta de 2%.

 

Citeste si alte articole: