Două Memorandumuri de Înțelegere, semnate între România și Ungaria, la Timișoara

Din OrasDouă Memorandumuri de Înțelegere, semnate între România și Ungaria, la Timișoara

Ministrul român al Transporturilor, Sorin Grindeanu, și ministrul Afacerilor Externe din Ungaria, Peter Szijjarto, s-au întâlnit la Timișoara, unde au semnat două Memorandumuri de Înțelegere.

Prima înțelegere vizează înființarea unui nou punct de trecere a frontierei la Beba Veche, iar a doua se referă la realizarea unei noi conexiuni rutiere la Cenad.

Aceste memorandumuri au fost semnate la Palatul Administrativ din Timișoara, la data de 1 septembrie 2023.

După semnarea documentelor, cei doi oficiali au susținut o conferință de presă comună în care au discutat despre mai multe aspecte legate de relațiile dintre România și Ungaria. Unul dintre punctele importante abordate a fost aderarea României la spațiul Schengen, precum și importanța schimburilor comerciale dintre cele două țări.

“Doresc să îi invit politicos, ca să nu zic că-i somez, pe austrieci să fie de acord cu aderarea prietenilor noștri români la spațiul Schengen. Interesul Ungariei e ca România să adere la Schengen în acest an. De la acel moment, vom avea 10 noi puncte de trecere de frontieră și fără timpi de așteptare nicăieri la graniță.

Romania e a 3-a cea mai mare piață de export pentru noi, este un loc preferat de investiții pentru capitalul maghiar, avem comunități naționale care trăiesc în cele două țări, a venit momentul să nu deranjăm legătura dintre cele două țări prin puncte de trecere…

Sperăm ca decizia din această toamnă referitoare la aderare României la Schengen se va baza pe fapte reale. Pentru finalul lunii septembrie am convocat ședința grupului de lucru pe transporturi între cele două țări, unde se va stabili calendarul pentru cele două acorduri semnate azi”, a afirmat, la Timișoara, Peter Szijjarto, ministrul Afacerilor Externe din Ungaria.

În cadrul întâlnirii de la Timișoara, au fost semnate două Memorandumuri de Înțelegere. Primul dintre acestea se referă la acordul reciproc de a deschide două noi puncte de trecere a frontierei între România și Ungaria, unul la Beba Veche și celălalt la Cenad. Al doilea document privește reconstruirea unui pod care a fost distrus în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar acest nou pod va asigura un punct de trecere rutier prin localitatea Cenad.

“Sunt două memorandumuri care vor duce la dezvoltarea relațiilor bilaterale, la tot ceea ce ține de operaționalizarea unor rute pe care ni le dorim și mai bune de trecere dintre România și Ungaria. Avem, pe de-o parte, primul memorandum privind deschiderea unui punct de frontieră România- Beba Veche- Kubekhaza -Ungaria. S-a ajuns la o soluție optimă, agreată de ambele țări, pentru punerea în valoare, cu un impact simbolic pentru noi, Beba Veche, cea mai vestică localitate din România. Această conexiune rutieră a fost agreată în cadrul consultărilor bilaterale ale experților din cele două țări.

În derularea acestui proiect, pe partea noastră se va realiza prin intermediul CNAIR, ceea ce duce la surse de finanțare ce țin de bugetul de stat sau alte surse pe care le putem identifica în perioada următoare.

Al doilea demers și al doilea memorandum semnat, este important, se discută de el, cei care aveți experiență stiți că discutăm de podul peste Mureș de la Cenad. Memorandumul cred că e un punct important în realizarea acestei investiții. Nu are doar o importanță simbolică acest pod, ci reprezintă o nevoie reală pentru a promova mai bine cooperarea dintre cele două țări”, a afirmat ministrul român al Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Odată cu deschiderea acestor două noi puncte de trecere a frontierei, numărul total al legăturilor la granița dintre România și Ungaria va ajunge la 14.

“Am ajuns la acest acord strategic cu România să creștem numărul de puncte de trecere de frontieră la granița cu România. În consecință, următorii ani vor fi despre mari construcții de drumuri la granița dintre cele două țări.

În momentul de față, se desfășoară construcția a două legături prin autostrăzi. Una va fi terminată în 2025, cealaltă în 2030 ( este vorba despre drumuri de descărcare de pe autostrăzi în Ungaria, la care se lucrează – n.r.).

Astăzi am semnat un nou memorandum pentru deschiderea a două noi puncte, unul la Beba Veche cu conexiune la Kubekhaza pe partea maghiară. Acest punct va fi dat în folosință cel târziu peste doi ani. Astăzi am semnat și un acord pentru reconstruirea unui pod între cele două țări. Reconstruim podul peste Mureș de la Cenad care a fost distrus în 1940.

Prin aceste două noi puncte de trecere, numărul total de puncte de trecere de frontieră între România și Ungaria ajunge de la 12 la 14. Acest număr va fi completat de cele două autostrăzi și astfel ajungem la 16.

Poate crește într-o secunda și la 26 și asta datorită faptului că între cele două țări mai sunt încă 10 conexiuni rutiere care pot fi folosite doar o singură zi pe săptămână din cauza faptului că România nu a aderat încă la Schengen”, a mai precizat Peter Szijjarto, ministrul Afacerilor Externe din Ungaria.

Citeste si alte articole: