Bugetul casei. Cum să-l organizezi ca să economisești

Bugetul casei Cu toții ne dorim să punem...

Vrei o mașină? Trebuie să răspunzi la trei întrebări

Achiziție mașină Când te-ai hotărât să-ți cumperi o...

Se reiau investigațiile gratuite pentru cancer de sân la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara

Din OrasSe reiau investigațiile gratuite pentru cancer de sân la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Timișoara reia un proiect inedit în România, care vizează investigații gratuite pentru depistarea cancerului de sân la femeile internate în această instituție medicală. Evaluarea imagistică se desfășoară direct la patul pacientelor.

„Din această săptămână, reluăm campania desfășurată anul trecut, pe o perioadă de trei luni, prin care pacientelor internate în Spitalul Victor Babeș Timișoara le-au fost efectuate gratuit ecografii de sân. Mai mulți medici radiologi vor merge în saloanele unde sunt internate femei și vor face investigația imagistică la patul pacientelor”, au transmis reprezentanții unității sanitare.

Conform informațiilor furnizate, cancerul de sân ocupă poziția a doua în rândul cauzelor de deces în cadrul afecțiunilor oncologice. Datele statistice relevă că, în fiecare an, aproape 10.000 de femei primesc diagnosticul de această boală malignă. Cu toate acestea, dacă este detectată în stadiile incipiente, această afecțiune poate fi tratată eficient, iar rata de supraviețuire poate atinge chiar și 95%.

“Investigația este de doar câteva minute, nu e dureroasă, iar imaginea obținută cu ajutorul ecografului, care este unul de ultimă generație, are un grad de acuratețe ridicat. Cu ajutorul acestei evaluări imagistice pot fi depistați eventualii nodului mamari sau identificate alte modificări ale structurii țesutului glandular. Dacă există suspiciuni, putem indica efectuarea unei mamografii sau a unui IRM de sân, asta din punct de vedere imagistic, sau a unei biopsii mamare pentru diagnosticul de certitudine. Pentru aceste investigații avem colegi care vor merge în saloane, la paciente, si vor realiza acolo ecografiile de sân”, a precizat conf. dr. Diana Manolescu, director medical Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Timișoara.

În prezent, România nu dispune de un program național de screening pentru cancerul de sân. Există însă câteva programe regionale sau locale în desfășurare, însă acestea au termen limitat. În acest context, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” este implicat într-o inițiativă similară de depistare timpurie a cancerului de sân, în colaborare cu Spitalul Municipal Timișoara și cu Institutul Oncologic „I. Chiricuta” Cluj Napoca. Acest program se adresează femeilor cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani, fără istoric de afecțiuni neoplazice mamare, oferindu-le posibilitatea de a efectua gratuit o mamografie.

“În urmă cu trei ani, am demarat un proces de dezvoltare și modernizare a Laboratorului de Radiologie și Imagistică din cadrul Spitalului Victor Babeș. Am început cu achiziția aparatului cu rezonanță magnetică ce poate fi folosit, pe lângă multe alte investigații, și pentru IRM de sân. Această investigație se folosește în screening-ul pacientelor cu o densitate mare a țesutului mamar. Am continuat cu aducerea în unitatea sanitară a unui mamograf cu tomosinteză care oferă imagini cu o claritate ridicată, pentru depistarea nodulilor mamari.

Toate aceste aparate contribuie la depistarea precoce a cancerului de sân, o boală ce poate fi tratată cu șanse foarte mari de vindecare, dacă este depistată într-un stadiu incipient. Mai mult, în unele cazuri, diseminarea cancerului mamar poate duce la apariția și dezvoltarea unor metastaze si la plămân, care fac ca rata de supraviețuire în aceste situații să fie una foarte redusă.Și, este dureros, ca medic si ca femeie, să știi că poți să preîntâmpini agravarea unei afecțiuni oncologice sau să o depistezi într-un stadiu incipient când poate fi vindecată, și să nu poți interveni pentru că nu ai aparatura necesară. Din aceste considerente, am și încheiat un contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, pentru a putea oferi gratuitate femeilor care vor să beneficieze de o mamografie, iar în cazul celor internate în spital le oferim posibilitatea unei investigații gratuite de ecografie de sân”, a declarat conf. dr. Diana Manolescu.

Citeste si alte articole: