La Ziua Timișoarei vor participa artiști timișoreni din diferite zone muzicale

Din OrasLa Ziua Timișoarei vor participa artiști timișoreni din diferite zone muzicale

Primăria Municipiului Timișoara a pregătit un calendar de evenimente pentru celebrarea Zilei Timișoarei, în care se pune accent pe colaborarea dintre instituțiile de cultură locale și artiștii timișoreni din diverse domenii culturale. Calendarul este conceput astfel încât să acopere diverse preferințe și interese ale publicului.

„E sărbătoarea orașului și asta am vrut să se vadă și pe scenă. Celebrăm creativitatea, inovația și multiculturalitatea Timișoarei. Am vrut ca, de Ziua Timișoarei, să aducem în fața publicului artiști timișoreni din diferite zone muzicale, de la rock la folclor, în proiecte culturale inedite, care se folosesc și de muzică, și de film, și de teatru sau fotografie. De anul acesta, pornim o nouă tradiție, cea a corului comunitar: peste 150 de iubitori de muzică vor cânta Oda bucuriei, într-un spectacol în aer liber, în Parcul Rozelor, alături de artiști profesioniști”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Prin Hotărârea Consiliului Local nr. 217 din 1999, data de 3 august a devenit Ziua Timișoarei, marcând intrarea trupelor române în oraș la 3 august 1919 și instaurarea administrației românești. Programul evenimentelor din acest an a fost realizat cu sprijinul Casei de Cultură a Municipiului Timișoara, Filarmonicii Banatul și Teatrului German de Stat.

29 iulie

Ora 18:30 – Pepiniera: „1306 plante pentru Timișoara – Piața Victoriei” – Vernisajul unei expoziții de fotografie realizată de artistul timișorean Ovidiu Zimcea, care prezintă machiajul artistei Bojita Ilici din spectacolul „Cartea junglei” al Teatrului German de Stat Timișoara. Expoziția va fi deschisă în perioada 29 iulie – 31 august 2023. Organizatori: Teatrul German de Stat Timișoara și Casa de Cultură a Municipiului Timișoara. Partener: Ordinul Arhitecților din România, filiala teritorială Timiș.

1 august

Ora 20:00 – Parcul Rozelor: „TIMIȘOARA REMEMBER” – Concert de rock simfonic cu participarea formației Pasărea Rock și a artiștilor Mircea Baniciu, Josef Kappl și Ovidiu Lipan Țăndărică. Concertul va fi deschis de trupele timișorene Dragoș Moldovan Band și Melting Dice. Organizator: Casa de Cultură a Municipiului Timișoara.

2 august

Ora 20:00 – Parcul Rozelor: „TIMIȘOARA YOUNG” – Concert susținut de Smiley, precedat de trupa timișoreană Phaser. Trupa Phaser va prezenta un format inedit, care include piese dedicate scurt-metrajului „În pantofii mei”, un film despre bullying și traumele copilăriei, regizat de Alexandru Raț. În rolurile principale se află Alina Spiridon, actor-colaborator al Teatrului Național „Mihai Eminescu”, și David Săracu, cunoscut publicului din spectacolul „Cartea Junglei” al Teatrului German de Stat Timișoara. Organizator: Casa de Cultură a Municipiului Timișoara.

3 august

Ora 9:00 – Piața Petru Maior: Primarul Dominic Fritz va depune o coroană la Monumentul Colonelului Virgil Economu, cel care s-a aflat în fruntea trupelor românești care au eliberat orașul la 3 august 1919.
Ora 11:00 – Piața Unirii: Ceremonial militar-religios.
Ora 17:00 – Filarmonica „Banatul” Timișoara: Ședință festivă a Consiliului Local.
Ora 20:00 – Parcul Rozelor: „NĂSCUT ÎN TIMIȘOARA” – Spectacol folcloric susținut de Ansamblul „Timișul”, urmat de o reuniune pe aceeași scenă a orchestrei Ansamblului „Timișul”, condusă de Deian Galetin, și a orchestrei simfonice „Lira”, condusă de Radu Popa. Printre soliști se numără baritonul Giacomo Medici, instrumentiștii Lucian Nagy, Petre Ionuțescu, Attila Szabo și alții. Invitat special: Pasha Parfeni, reprezentantul Republicii Moldova la Eurovision în acest an. Organizator: Casa de Cultură a Municipiului Timișoara.

4 august

Ora 21:00 – Parcul Rozelor: „TIMIȘOARA SIMFONIC” – Concert al Corului Comunitar Timișoara cu interpretarea celei de-a IV-a părți a Simfoniei a IX-a, „Oda bucuriei”, de Ludwig van Beethoven. Orchestra și corul „Ion Românu” ale Filarmonicii „Banatul”, împreună cu membrii Corului Comunitar, vor interpreta această parte a simfoniei care celebrează unitatea, incluziunea și bucuria, fiind și imnul Uniunii Europene. Corul Comunitar este format din aproximativ 150 de persoane, amatori și iubitori de muzică, care au răspuns apelului Filarmonicii. Concertul, sub coordonarea șefilor de partide și a dirijorului corului Filarmonicii, Iosif Todea, are ca scop de a deveni o tradiție în oraș, astfel încât toți cei care doresc să cânte alături de corul și orchestra Filarmonicii „Banatul” să o poată face în fiecare an de Ziua Timișoarei.

Citeste si alte articole: