Banca Transilvania a preluat grupul OTP din România

Tranzacție autorizată Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin...

Wizz Air: La întârzieri de peste două ore, pasagerii au dreptul la vouchere pentru apă şi alimente/ În cazul în care au de aşteptat peste cinci ore, pasagerii pot cere reprogramarea zborului sau rambursare

EconomieWizz Air: La întârzieri de peste două ore, pasagerii au dreptul la vouchere pentru apă şi alimente/ În cazul în care au de aşteptat peste cinci ore, pasagerii pot...

Wizz Air a transmis, miercuri, într-un comunicat de presă, clarificări pentru pasagerii ale căror zboruri au suferit, în ultima perioadă, întârzieri semnificative sau anulări. 

Astfel, Wizz Air aminteşte că, în cazul întârzierilor care au rezultat într-o aşteptare de peste cinci ore, pasagerii au posibilitatea, prin intermediul call center-ului, să solicite reprogramarea zborului, în limita locurilor disponibile, să primească rambursarea a 120% din tariful iniţial achitat, sub formă de WIZZ credit pentru rezervările viitoare, sau să le fie rambursată valoarea integrală a biletului.

În cazul anulărilor, pasagerii au aceleaşi opţiuni de reprogramare sau rambursare, pe care le pot accesa online. Pasagerii afectaţi de anulări îşi pot reprograma călătoria online gratuit pe zboruri ulterioare, în limita locurilor disponibile, accesând contul Wizz Air, conform instrucţiunilor comunicate în notificarea trimisă prin e-mail. Pasagerii care au nevoie de asistenţă pentru reprogramarea zborului Wizz Air pot contacta şi solicita ajutor la numărul de telefon cu tarif normal, indicat pentru fiecare ţară.

Reprezentanţii companiei susţin că pasagerii afectaţi de întârzieri semnificative sau de anulări sunt informaţi cu privire la orice modificare a zborului prin intermediul aplicaţiei mobile, prin SMS şi e-mail şi pot obţine asistenţă de la agenţii de handling din aeroport responsabili de zborul respectiv.

”De asemenea, compania aeriană recomandă rezervarea biletelor direct la Wizz Air, pentru a primi în timp util toate informaţiile necesare despre posibilele modificări şi ce acţiuni pot întreprinde pentru zborurile lor afectate, dar şi pentru a beneficia de soluţiile self-service rapide şi disponibile non-stop, aflate la dispoziţia pasagerilor”, scrie în comunicat.

Totodată, în conformitate cu legislaţia europeană şi politica companiei, Wizz Air asigură cazarea peste noapte a pasagerilor într-un hotel, în cazul zborurilor anulate sau redirecţionate către o altă destinaţie decât cea iniţială, precum şi transferul pasagerilor între aeroport şi hotel. Atunci când următorul zbor Wizz Air către destinaţia iniţială este efectuat la o dată ulterioară, pasagerilor le este asigurată cazarea pentru zilele premergătoare zborului respectiv. În cazul reprogramării zborului şi achiziţionării unui nou bilet de la un alt operator aerian, pasagerilor le este asigurată cazarea pentru o singură noapte.

În cazul în care disponibilitatea redusă şi imposibilitatea agenţilor de handling de a găsi camere de hotel nu permit cazarea pasagerilor, aceştia sunt informaţi printr-un e-mail că pot căuta soluţii de cazare pe cont propriu, având ulterior opţiunea să solicite pe website-ul companiei aeriene restituirea sumei achitate, într-o valoare rezonabilă, pe baza documentelor care atestă rezervarea camerei(lor) de hotel.

De asemenea, în cazul întârzierilor mai mari de două ore, pasagerii au dreptul la vouchere pentru apă şi alimente cu o valoare proporţională cu durata întârzierii.

”În situaţia perturbării operaţiunilor, cauzele pot fi de natură obiectivă (condiţii meteo, greve ale personalului aeroportuar sau ale controlorilor de trafic aerian, bird strikes, probleme de handling cu bagajele sau lipsa de personal la nivelul agenţilor de handling, probleme în fluxul de verificare de securitate etc.) sau subiectivă (verificările tehnice neplanificate, blocaje operaţionale etc.). În momentul când apare o situaţie neprevăzută, fie de natură subiectivă, fie obiectivă, Wizz Air face întotdeauna eforturi pentru a limita întârzierile şi pentru a evita anularea unui zbor. Întârzierea sau anularea oricărui zbor este ultima decizie luată după ce toate eforturile posibile au fost depuse pentru operarea normală a zborului respectiv. Prioritatea companiei este siguranţa pasagerilor, a echipajelor şi a aeronavelor sale”, mai scrie în comunicatul companiei.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, a declarat, luni, despre cazurile de curse aeriene anulate în ultimul moment, că dacă este vorba zboruri anulate de companii care nu îşi desfăşoară activitatea comercială pe teritoriul României, Autoritatea este legată de mâini şi picioare şi nu are altă cale decât notificarea prin Centrul European al Consumatorilor. El a precizat că încă de anul trect, într-o discuţie cu Comisia Europeană şi cu comisarul european pe justiţie şi protecţia consumatorului, a arătat că este nevoie de o structură operativă europeană.

Citeste si alte articole: