Elevi și studenți din Timișoara au participat la un concurs de idei privind remodelarea parcurilor din oraș

Din OrasElevi și studenți din Timișoara au participat la un concurs de idei privind remodelarea parcurilor din oraș

Un număr mare de echipe de elevi și studenți din Timișoara au participat la un concurs de idei cu privire la remodelarea parcurilor din oraș, cu accent pe planificarea pentru multifuncționalitate. Această inițiativă face parte din proiectul „The culture of parks – parks of culture”, coordonat de Universitatea Politehnica Timișoara, și a impresionat oaspeții norvegieni care asigură finanțarea acestuia.

Universitatea Politehnica Timișoara are un rol activ și semnificativ în creșterea gradului de conștientizare a tinerilor cu privire la importanța spațiilor verzi din oraș și oferirea de soluții sustenabile.

Prin proiectul „The culture of parks – parks of culture”, în parteneriat cu Norwegian Institute for Bioeconomy Research (NIBIO) și Norwegian University of Science and Technology (NTNU) din Norvegia, au fost organizate mai multe activități, inclusiv mese rotunde și workshop-uri, în care experți români și norvegieni au colaborat pentru dezvoltarea de noi proiecte în orașul de pe Bega.

Specialiștii norvegieni au vizitat parcurile centrale din Timișoara pentru a evalua nivelul de multifuncționalitate, iar în cadrul unui concurs de idei numit „Reshaping our Parks – Planning for Multifunctionality” (Remodelarea parcurilor noastre – Planificarea pentru multifuncționalitate), au fost jurizate propuneri care pot fi transformate în proiecte concrete.

Evenimentul s-a adresat elevilor și studenților, invitându-i să repenseze spațiile verzi existente în oraș, astfel încât acestea să devină multifuncționale sau să propună noi spații multifuncționale urbane, contribuind astfel la un oraș rezilient și sustenabil, care să răspundă nevoilor cetățenilor.

La concurs au participat 27 de tineri, organizați în 8 echipe, și au prezentat idei care au impresionat juriul. Creativitatea și implicarea participanților au fost recompensate cu premii în valoare totală de 3000 lei, oferite de doi sponsori ai evenimentului, SC BB Imo SRL Arad și SC Auto Schunn SRL.

Proiectul „Cultura parcurilor în orașe – parcuri ale culturii” beneficiază de un grant în valoare de 242.517,26 lei din Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin intermediul granturilor SEE și norvegiene.

Granturile SEE și norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Norvegiei pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

Mai multe detalii despre proiect pot fi obținute de la ș.l.ing.dr. Rareș Hălbac, director de proiect, la adresa rares.halbac-cotoara-zamfir@upt.ro, sau prin urmărirea paginii de Facebook a proiectului: https://www.facebook.com/profile.php?id=100084241691085.

Citeste si alte articole: