România: consumul de droguri a coborât la vârsta de 9 – 10 ani

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate...

Actele necesare pentru înscrierea la liceu 2024

În perioada 25 – 30 iulie 2024,...

Sondaj: 6 români din 10 cred că nivelul lor de bunăstare va crește

Unii români sunt optimiști. Șase din zece români...

Janet Yellen, secretarul Trezoreriei SUA, spune Chinei că lumea este „suficient de mare pentru ca ambele ţări să prospere”

EconomieJanet Yellen, secretarul Trezoreriei SUA, spune Chinei că lumea este „suficient de mare pentru ca ambele ţări să prospere”

Yellen s-a întâlnit la Beijing cu o serie de oficiali dintr-o echipă nouă care tocmai a fost numită în posturi şi speră că se pot pune bazele unei colaborări mai bune. Yellen şi ceva mai devreme secretarul de stat Antony Blinken au fost primii oficiali de top din SUA  care au ajuns la Beijing după mai bine de trei ani, în condiţiile în care dialogul dintre cele două capitale devenise tot mai tensionat.

„Mă aştept ca această călătorie să contribuie la construirea unui canal de comunicare rezistent şi productiv”, a spus Yellen la o conferinţă de presă susţinută înainte de a se întoarce acasă, duminică. „Speranţa mea este că putem trece la o fază a relaţiei noastre în care diplomaţia la nivel superior este considerată pur şi simplu un element natural al gestionării uneia dintre cele mai importante relaţii bilaterale din lume”, a menţionat şefa finanţelor americane.

China a acuzat SUA că încearcă să-i frâneze creşterea şi să blocheze comerţul dintre cele două ţări pentru a-i influenţa creşterea economică. Sancţiunile SUA asupra cipurilor de înaltă tehnologie, care sunt vitale pentru tehnologia avansată, reprezintă o preocupare deosebită.

Yellen a spus că, în ciuda „dezacordurilor semnificative” dintre cele două ţări, administraţia de la Washington nu vede puterea sa economică ca pe o armă care ar  trebui desfăşurată împotriva Chinei. „Preşedintele Biden şi cu mine nu vedem relaţia dintre SUA şi China în cadrul unui conflict de mare putere. Credem că lumea este suficient de mare pentru ca ambele ţări să prospere”, a punctat ea.

DECUPLAREA, IMPOSIBILĂ

Comerţul şi legăturile strânse dintre cele două ţări sunt vitale pentru prosperitatea globală, a arătat Yellen. „Ştim că decuplarea celor mai mari două economii ale lumii ar fi dezastruoasă pentru ambele ţări şi destabilizatoare pentru lume. Şi ar fi practic imposibil de întreprins”, crede oficialul american.

SUA nu-şi vor retrage însă controalele economice necesare pentru a-şi proteja securitatea naţională, dar acestea vor fi limitate şi concentrate îndeaproape pe preocupările cheie, a mai spus Yellen. Washingtonul va lua în considerare, de asemenea, să răspundă preocupărilor chineze cu privire la „consecinţele neintenţionate” ale oricăror controale.

Yellen a mai spus că în timpul celor 10 ore de întâlniri avute cu cei mai importanţi factori de decizie din China a ridicat propriile „preocupări serioase” pe care le are Washingtonul . Acestea includ tratamentul „coercitiv” al Chinei asupra firmelor americane, lipsa de protecţie în domeniul proprietăţii intelectuale şi menţinerea pieţelor închise, ceea ce vine în contradicţie cu acordurile internaţionale.

Ea s-a folosit totodată de această vizită pentru a căuta o mai mare cooperare în domenii în care Washingtonul consideră că este loc pentru mai multe progrese prin colaborare internaţională. Acestea includ finanţarea pentru schimbările climatice, unde mai mult sprijin din partea celui mai mare emiţător de gaze cu efect de seră din lume ar trebui să impulsioneze schimbări mai rapide şi reducerea datoriilor pentru ţările mai sărace. China este cea mai mare ţară creditoare din lume şi există tot mai multe îngrijorări că obligaţiile de rambursare împovărătoare ale sudului global ar putea avea repercusiuni grave asupra celor mai vulnerabili oameni din lume. Guvernele care sunt datoare Chinei se confruntă deja cu redirecţionarea resurselor limitate de la educaţie, sănătate şi alte domenii care ar trebui să fie priorităţi.

Yellen a spus că a ridicat, de asemenea, problema invaziei Rusiei în Ucraina. „Am comunicat că este esenţial ca firmele chineze să evite să ofere Rusiei sprijin material sau asistenţă prin ocolirea sancţiunilor”, a spus secretarul Trezoreriei.

În vârstă de 76 de ani, Janet Yellen a devenit în 2021 prima femeie secretar al Trezoreriei SUA şi prima persoană din istoria Americii care a condus cele mai puternice trei organisme economice din guvernul federal al Statelor Unite: Departamentul Trezoreriei, Rezerva Federală şi Consiliul Consilierilor Economici de la Casa Albă.

Citeste si alte articole: