Consiliul Concurenţei analizează evoluţia preţurilor de echilibrare pe piaţa de energie

Consiliul Concurenței „Analizăm preţurile de echilibrare de pe...

Preţul gigacaloriei în 2024 este 1.000 de lei, iar bucureştenii plătesc 330 de lei

Preţul gigacaloriei în 2024. Primarul Capitalei, Nicuşor...

Program de masterat cu totul aparte, înființat la Universitatea Politehnica Timișoara

Din OrasProgram de masterat cu totul aparte, înființat la Universitatea Politehnica Timișoara

Universitatea Politehnica Timișoara va lansa un program de masterat inedit, care se adresează pasionaților de jocuri și specialiștilor din acest domeniu, care sunt foarte căutați pe piața muncii.

Industria jocurilor video este într-o continuă expansiune, iar mulți absolvenți ai Universității Politehnica Timișoara au dezvoltat deja jocuri în cadrul examenelor lor de finalizare a studiilor. Astfel, universitatea a decis să introducă un nou program de masterat numit „Game Development”. Programul va oferi 20 de locuri finanțate de la buget și alte 15 locuri cu taxă. Educația specialiștilor în acest domeniu va facilita atragerea unor companii din industria creativă să-și deschidă filiale în Timișoara.

Această decizie reflectă angajamentul Universității Politehnica Timișoara de a actualiza constant oferta educațională în concordanță cu cerințele pieței muncii. Absolvenții vor avea oportunitatea de a studia în cadrul noului program de masterat „Game Development” începând de anul acesta. Programul este conceput special pentru cei pasionați de jocuri, care doresc să-și dezvolte abilitățile în domeniul industriei creative. De asemenea, profesorii de la UPT au observat un interes crescut din partea studenților, mulți dintre aceștia realizând jocuri proprii în cadrul examenelor de finalizare a studiilor, documentându-se independent din surse externe.

Programul de masterat nu se adresează doar absolvenților de specializări tehnice, cum ar fi Automatică și Calculatoare sau Informatică, ci și absolvenților din domenii precum Design sau Arte.

„Am ales acest mod de lucru pentru că industria jocurilor este una a industriilor creative. Aici e nevoie și de cineva care are abilități de programare, dar și de mulți oameni care știu design, de tineri open minded care au idei pe care poate îi găsim la facultățile de arhitectură sau arte. Programul de masterat este deschis celor care vor să intre în această industrie și au abilități în acest sens. Interes există din partea studenților noștri, dar există interes și din partea companiilor prezente în România și care își doresc să angajeze specialiști. În Timișoara nu este dezvoltat acest domeniu, însă avem deja semnale din piață că sunt firme care își doresc să vină în vestul țării dacă le oferim ceea ce își doresc cel mai mult: specialiști”, a afirmat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Programul de masterat în „Game Development” pune la dispoziție 20 de locuri finanțate de la buget, iar alte 15 locuri sunt disponibile cu taxă. Corpul profesoral este format din cadre didactice de la diverse facultăți ale Universității Politehnica Timișoara (UPT), dar sunt purtate discuții și cu profesori specialiști de la universități din Europa pentru a veni să predea în România. De asemenea, profesorii vor colabora cu foști absolvenți care au urmat cursuri de masterat în străinătate în domeniul jocurilor video.

„Pe lângă faptul că mulți studenți realizau jocuri pentru examenele de licență, am observat că unii își doreau să urmeze un program de masterat în acest domeniu, dar nu aveau alternative în România. Așa că alegeau universități din străinătate, din Olanda, Marea Britanie, care au cursuri actualizate în zona industriilor creative. Noi am luat legătura cu o parte din ei și ne bucură faptul că își doresc să vină alături de noi, ca voluntari, iar acesta este un câștig imens”, a conchis Florin Drăgan.

Profesorii de la UPT au avut în vedere și dezvoltarea spiritului antreprenorial în rândul studenților când au conceput programa acestei specializări. Aceasta își propune să îi încurajeze pe studenți să creeze propriile jocuri, dar și să dobândească cunoștințe în domeniul marketingului și vânzărilor de produse.

În cadrul programului de masterat, studenții vor învăța tehnici de marketing specifice industriei jocurilor video și vor fi pregătiți să își promoveze și să își vândă produsele în mod eficient. Prin înțelegerea aspectelor de marketing, studenții vor fi echipați cu abilitățile necesare pentru a-și transforma pasiunea pentru jocuri într-o carieră de succes în acest domeniu. Astfel, specializarea nu se limitează doar la aspectele tehnice ale dezvoltării de jocuri, ci oferă și o perspectivă antreprenorială importantă pentru viitorii specialiști în domeniu.

Citeste si alte articole: