Genunchiul lui Nole. Călcâiul lui Ahile al sportului alb

Genunchiul lui Djokovic dezvăluie de fapt zona...

Mai multe restaurante din Aeroportul Otopeni, închise temporar de ANPC

Restaurante închise ANPC a închis temporar mai multe...

Ciolacu: „Va fi o reformă fiscală”

Anunțul premierului Premierul Marcel Ciolacu a transmis, luni,...

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării: Dosarul cu şină devine istorie / Bogdan Ivan: Cred că împreună putem crea un spaţiu de lucru digital prietenos şi apropiat de cetăţean

EconomieMinisterul Cercetării, Inovării şi Digitalizării: Dosarul cu şină devine istorie / Bogdan Ivan: Cred că împreună putem crea un spaţiu de lucru digital prietenos şi apropiat de cetăţean

”Vestea bună este că, începând de astăzi, au intrat în vigoare prevederile legii căreia îi spunem, pe scurt, Legea dosarului cu şină. Este vorba de Legea nr. 9/2023. De astăzi, toate instituţiile publice de la nivel central şi local, precum şi orice persoană juridică de drept privat care prestează servicii publice este obligată să accepte copia cărţii de identitate transmisă prin e-mail. De asemenea, documentele necesare obţinerii de alte documente, cum ar fi cererile sau formularele, pot fi depuse cu semnătură electronică”, a transmis, marţi seară, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizări, într-un comunicat de presă.

Instituţia a precizat că dispar şi copiile în format fizic pe hârtie, care pot fi transmise tot online, iar dacă nu există această posibilitate, instituţiile publice au obligaţia să asigure, în mod gratuit, fotocopierea acestora.

”Copia legalizată devine şi ea istorie, conformitatea cu originalul fiind certificată de funcţionarul competent.
Totodată instituţiile publice care solicită plata de taxe aferente serviciilor publice furnizate trebuie să ofere metode alternative de plată, fie prin plata cu cardul sau alte sisteme digitale”, a mai transmis instituţia.

Ministrul Bogdan Ivan a explicat că există o perioadă de tranziţie: ”Avem o lege a dosarului cu şină care de astăzi a intrat în vigoare şi o perioadă de 30 de zile de tranziţie. Important în perioada asta nu este să arătăm cu degetul şi să ameninţăm cu sancţiuni, ci să ajutăm. Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării va sprijini autorităţile centrale şi locale în procesul de transformare digitală. Suntem alături de cei care au nevoie de noi. Colaborarea este cheia. Şi cred că împreună putem crea un spaţiu de lucru digital prietenos şi apropiat de cetăţean”.

 

 

Citeste si alte articole: