Macron estimează, ”prudent”, că ”vârful” revoltelor urbane a trecut şi anunţă o lege de urgenţă în vederea unei accelerări a reconstrucţiei

EconomieMacron estimează, ”prudent”, că ”vârful” revoltelor urbane a trecut şi anunţă o lege de urgenţă în vederea unei accelerări a reconstrucţiei

Macron vede o acalmie după o săptămână de revolte urbane, dar rămâne ”foarte prudent”, în pofida unei scăderi a intensităţii violebţelor în noaptea de luni spre marţi.

Emmanuel Macron devant les maires à l’Élysée « je serai prudent… mais le pic que nous avons connu les premiers soirs est passé. Maintenant c’est l’ordre durable et républicain que nous voulons tous … » cc

— Marie Chantrait (@mchantrait)

El vede o ieşire din această criză. ”Vârful din primele seri a trecut”, le-a spus el primarilor pe care i-a primit în Sala de Festivităţi a Palatului Élysée.

Macron a anunţat în faţa acestor primari de localităţi în care s-au distruis clădiri, mobilier urban şi mijloace de transport în timpul revoltei urbane, o ”lege de urgenţă” în vederea unei accelerări a reconstrucţiei şi ajutoare financiare.

”Vom fi extrem de fermi şi clari cu asigurătorii, comună cu comună”, a subliniat el, după ce a transmis ”recunoştinţa naţiunii” faţă de ”acţiunea” acestor primari, potrivit unui participant.

Între primarii prezenţi se aflau Vincent Jeanbrun (Les Républicains, LR, dreapta), primarul Haÿ-les-Roses, în Val-de-Marne, a cărui locuinţă a fost atacată cu o maşină în noaptea de sâmbătă dspre duminică.

Au participat la reuniune şi Édouard Philippe şi François Bayrou, primarii havre şi Pau, dar şi primarul Cannes, David Lisnard (LR), preşedintele Asociaţiei Primarilor din Franţa.

Pe termen scurt, ”prioritatea absolută” a lui Macron este ”ordinea durabilă republicană, pe care o vrem toţi”.

”Chiar dacă a revenit calmul, cred că nu putem să ne facem că nu s-a întâmplat nimic”, a subliniat el.

Preşedintele francez a anunţat că vrea ca, pe termen mai lung, ”să dea răspunsuri în profunzime”, pe care s-a abţinut să le detalieze.

Însă el a evocat un ”cadru familial deteriorat” în cartierele în care au avut loc revolte urbane, dar şi faptul că ”motivele a ceea ce trăim vin de departe”.

În privinţa sancţiunilor penale, Macron şi-a exprimat regretul faţă de ”dificultatea de a avea răspunsuri eficiente şi rapide încă de la primele infracţiuni şi chiar dincolo”.

Aceste declaraţii reprezintă un ecou al unor declaraţii pe le-a făcut unor poliţişti, în noaptea de luni spre marţi, în cursul unei vizite în arondismentul al XVII-lea al Parisului.

”Ar trebui ca, la prima infracţiune, să sancţionăm financiar uşor familiile”, a declarat şeful statului, citat de Le Parisien.

”Un fel de tarif minim de la prima prostie”, a rezumat el.

Emmanuel Macron a convocat marţi seara o nouă reuniune la Palatul Élysée pe tema violenţelor, în prezenţa premierului Élisabeth Borne.

Citeste si alte articole: