Banca Transilvania a preluat grupul OTP din România

Tranzacție autorizată Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin...

Putin, arestat?! Anunț teribil pentru Moscova: O crimă internaţională…

ExternePutin, arestat?! Anunț teribil pentru Moscova: O crimă internaţională…

Vladimir Putin are parte de tot mai multe vești proaste. Presa internațională notează că eforturile lui de a pune capăt unei lovituri de stat date de grupul Wagner ar fi putut să faciliteze judecarea sa şi a statului rus de către o instanţă internaţională pentru crime de război comise de luptătorii mercenari.

Experții în drept internaţional au transmis un mesaj clar după ce Vladimir Putin a declarat că mercenarii Wagner fuseseră „finanţaţi în totalitate” de autorităţile ruse.

Potrivit informațiilor publicate de The Guardian, mercenarii au primit până în mai 2023 peste 86 de miliarde de ruble de la bugetul de stat, adică peste un miliard de dolari.

Mesajul lui Vladimir Putin poate avea consecințe grave

„Aceste cuvinte ar putea avea consecinţe foarte semnificative în ceea ce priveşte expunerea statului rus la responsabilitatea pentru actele Wagner, iar Putin, personal şi individual, în calitate de lider al statului rus”, a declarat Philippe Sands KC, profesor de drept la UCL şi autor al cărţii „East West Street”.

Președintele rus s-a distanţat de Wagner, în timp ce acuzaţiile de crime de război împotriva luptătorilor se înmulţeau la nivel internaţional, inclusiv în cadrul unei anchete a ONU privind prezenţa lor în Republica Centrafricană.

Sursa menționată amintește că Moscova a negat orice control asupra forţelor Wagner, în timpul unei bătălii din Siria cu trupele americane în 2018. Totodată, un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat în acelaşi an că nu există companii militare private în Rusia.

Un profesor de drept internaţional public a venit cu mai multe explicații

Dapo Akande, profesor de drept internaţional public la Blavatnik School of Government, Oxford, a explicat că plata pentru Wagner nu l-ar face pe Vladimir Putin sau Rusia automat responsabil din punct de vedere legal pentru crimele sale

„Este o recunoaştere semnificativă. Finanţarea nu este, în sine, suficientă pentru a spune că cineva este responsabil pentru o crimă internaţională… Ar fi mai dificil de spus aceste lucruri nu au nimic de-a face cu noi.

Aţi spus că practic aţi finanţat acest grup, ceea ce înseamnă că, într-un anumit sens, aţi contribuit la ceea ce face acest grup. Acum, acuzarea ar putea avea nevoie să demonstreze mai mult, sau o instanţă ar putea avea nevoie să găsească mai mult, dar cel puţin primul element este prezent”, a explicat specialistul.

Autorităţile ucrainene s-au concentrat să facă dreptate pentru crimele comise de trupele ruse
Autorităţile ucrainene, precum şi grupurile pentru drepturile omului, s-au concentrat să facă dreptate pentru crimele comise de trupele ruseşti. Astfel, cercetătorii în domeniul crimelor de război au străbătut întreaga ţară, colectând probe care să fie folosite în instanţă.

Sursa menționată notează că unul dintre cei mai importanţi, scriitoarea Victoria Amelina, a fost grav rănită săptămâna trecută într-un atac asupra unui restaurant, despre care colegii ei spun că a fost o crimă de război.

Totuși, crimele comise de Wagner sunt potenţial mai greu de pus pe seama statului rus decât atacurile comise de soldaţi înrolaţi, notează The Guardian, care amintește de faptul că există un precedent pentru găsirea paramilitarilor vinovaţi de crime de război, dar nu legate de putere.

Este vorba despre momentul în care miliţienii sârbi au fost găsiţi vinovaţi de către un tribunal internaţional pentru masacrul de la Srebrenica din 1995 al musulmanilor bosniaci, dar Serbia a fost găsită vinovată doar de faptul că nu a reuşit să prevină genocidul.

La Belgrad, această hotărâre a fost transformată de unii naţionalişti sârbi într-o exonerare.

Instanţa „nu a putut stabili că paramilitarii se aflau sub controlul direct al autorităţilor sârbe. Această distincţie a fost preluată la Belgrad a doua zi, iar ziarele care sprijină guvernul sau care sunt conduse de guvern, au publicat titluri care spuneau lucruri de genul Suntem nevinovaţi!”, a spus Philippe Sands.

Afirmaţiile președintelui rus pot fi esenţiale pentru un rezultat diferit în procesele viitoare
Conform specialistului, acest lucru face ca afirmaţiile președintelui rus să fie potenţial esenţiale pentru un rezultat diferit în procesele viitoare.

„Chiar dacă nu va exista niciun proces, dezbaterea privind responsabilitatea pentru crimele grupului Wagner ar putea determina comunitatea juridică internaţională să se gândească mai mult la responsabilitate într-o lume în care miliţiile proliferează.

Având în vedere fragmentarea din ce în ce mai mare a statelor şi utilizarea companiilor militare private, aceasta va fi o problemă din ce în ce mai mare pentru instanţe, pe măsură ce timpul avansează.

Lăsând la o parte întrebarea destul de importantă dacă instanţele ar trebui să joace acest tip de rol în mijlocul unei situaţii politice şi militare foarte delicate, este clar că va fi important şi dificil pentru instanţe să stabilească cine este responsabil pentru anumite acte care au loc într-un război neclar care tocmai a devenit mult mai înceţoşat”, a subliniat Gerry Simpson, profesor de drept internaţional public la LSE, potrivit sursei menționate.

Citeste si alte articole: