Primele propuneri ale timișorenilor în cadrul Proiectului de Regenerare Urbană a Pieței Mocioni

Din OrasPrimele propuneri ale timișorenilor în cadrul Proiectului de Regenerare Urbană a Pieței Mocioni

În cadrul Proiectului de Regenerare Urbană a Pieței Mocioni și Pieței Maria, Primăria Municipiului Timișoara a integrat primele propuneri ale timișorenilor. Pe data de 30 iunie, viceprimarul Timișoarei, Ruben Lațcău, împreună cu echipa de proiect, au prezentat modificările și au discutat cu locuitorii din zonă despre posibile îmbunătățiri suplimentare care pot fi aduse în Piața Mocioni și în străzile adiacente incluse în acest proiect.

„Prin sugestiile și cu ajutorul locuitorilor din cartier am îmbunătățit Proiectul de Regenerare Urbană. Timișorenii din Iosefin ne-au cerut și am propus introducerea unui viraj către stânga cu semafor lângă Biserică, cum vii dinspre centru. Am crescut numărul de copaci pe care îi plantăm. Lângă Biserică, vor fi amenajate mai multe locuri de parcare. Am inclus și o soluție tehnică de ridicare a trecerii de pietoni, atât pentru ca să asigurăm siguranța acestora, cât și ca să unificăm în întregime piața în regim pietonal”, a declarat viceprimarul Ruben Lațcău.

Toate propunerile primite în urma prezentării au fost luate în considerare și majoritatea semnificativă dintre ele au fost incluse în proiect. Printre acestea se numără și instalarea de toalete publice care respectă normele de igienă și care sunt dotate cu un sistem de autospălare. De asemenea, pentru autobuzele metropolitane, a fost prevăzută o alveolă specială pentru a permite oprirea lor pe o perioadă mai îndelungată.

Regenerarea urbană are și o puternică componentă socială și culturală. Astfel, în proiect s-a inclus o soluție arhitecturală pentru acoperirea viitorului amfiteatru din Piață. Prin aceasta, viața culturală va avea un loc bine definit în planul de regenerare urbană. În prezent, se poartă discuții cu diferiți actori culturali pentru a activa amfiteatrul odată ce acesta va fi finalizat.

„Avem un proiect care va pune în valoare unul din cele mai importante cartiere din Timișoara din punct de vedere al istoriei sale. Valorificăm atât patrimoniul material, clădirile și arhitectural, cât și patrimoniul imaterial, memoria Revoluției. Soluțiile de mobilitate pe care le-am gândit sunt soluții care să crească, de fapt, capacitatea de mișcare a oamenilor prin acest culoar urban. Inelul IV Vest, adică legătura Bulevardul Dâmbovița – Calea Bogdăneștilor, va prelua o parte semnificativă din traficul care pleacă acum din Șagului și trebuie să treacă prin centru ca să ajungă în Nordul Timișoarei. De aceea, facem pași majori în construcția la Pasajul și Podului Solventul.
Mobilitatea înseamnă mișcarea oamenilor, iar mașinile sunt unul din instrumentele pentru deplasare. Cheia pentru rezolvarea traficului din Timișoara e creșterea atractivității transportului public și construcția Inelului IV”, a mai spus viceprimarul Ruben Lațcău.

Reamintim că, în data de 7 iunie, Primăria Timișoara a organizat o prezentare publică a proiectului de regenerare urbană pentru zona Mocioni. La acest eveniment, cetățenii au avut oportunitatea de a-și exprima propunerile, având în vedere nevoile concrete ale locuitorilor din zonă. De asemenea, au fost colectate idei și sugestii prin intermediul platformei online a primăriei: https://decidem.primariatm.ro.

Parohia Ortodoxă din Iosefin a oferit locația pentru desfășurarea evenimentului. Atât prezentarea inițială, cât și dezbaterea care a avut loc vineri, au fost organizate de Serviciul Guvernanță Participativă și Management Cartiere. Proiectarea este realizată de Total Business Land SRL, iar reprezentanții acestei companii au fost prezenți la ambele evenimente.

Zona inclusă în proiect cuprinde segmentul bulevardului 16 Decembrie 1989, între Piața Alexandru Mocioni și Podul Traian, precum și căile de acces de pe străzile Gh. Doja, Miron Costin, Timotei Cipariu, Zugrav Nedelcu, Ady Endre, Emanoil Gojdu, bd. Regele Carol I, I.H. Rădulescu, Treboniu Laurian și Splaiul Tudor Vladimirescu.

Citeste si alte articole: