România: consumul de droguri a coborât la vârsta de 9 – 10 ani

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate...

Actele necesare pentru înscrierea la liceu 2024

În perioada 25 – 30 iulie 2024,...

Sondaj: 6 români din 10 cred că nivelul lor de bunăstare va crește

Unii români sunt optimiști. Șase din zece români...

Vladimir Putin, prima apariție publică după revolta Wagner. Ce a declarat liderul de la Kremlin

ExterneVladimir Putin, prima apariție publică după revolta Wagner. Ce a declarat liderul de la Kremlin

Vladimir Putin a făcut prima sa declarație după revolta de 24 de ore de sâmbătă a Grupului Wagner. Liderul rus apare într-o înregistrate video postată pe site-ul Kremlinului, însă nu este clar când și unde a fost înregistrată declarația sa. Ce a spus liderul de la Kremlin?

Preşedintele rus Vladimir Putin a avut luni prima sa apariţie publică după revolta mercenarilor din gruparea Wagner, adresându-se, într-o înregistrare video difuzată de Kremlin, în cadrul unui forum dedicat industriei şi tineretului, informează AFP.

Prima apariție a lui Vladimir Putin după revolta mercenarilor

Înregistrarea video îl arată pe preşedintele Putin aşezat la un birou, fără a se putea preciza unde şi când a avut loc filmarea. În intervenţia sa, Vladimir Putin nu menţionează revolta armată care a zguduit Rusia, însă evocă „provocările” cu care se confruntă industria rusă din cauza sancţiunilor occidentale.

De asemenea, el a avut o convorbire telefonică cu președintele iranian Ebrahim Raisi, care și-a exprimat sprijinul deplin pentru conducerea rusă, potrivit Interfax.

O criză de 24 ore de a zdruncinat sâmbătă Rusia, când şeful grupului privat de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a anunţat că unităţi ale grupului au început un „marş al dreptăţii” spre Moscova pentru a schimba conducerea militară a ţării, avându-i în vedere pe ministrul Apărării, Serghei Şoigu, şi şeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, pe care i-a acuzat că au sacrificat mii de bărbaţi ruşi în Ucraina.

Prigojin şi Kremlinul au anunţat brusc sâmbătă seară sfârşitul rebeliunii şi retragerea progresivă a trupelor Wagner la bazele lor temporare din Ucraina, în urma unei înţelegeri la care a contribuit şi preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko.

Anterior, premierul Rusiei a îndemnat populația să se adune în jurul lui Vladimir Putin după revolta eșuată a Grupului Wagner. Mihail Mișustin a declarat că țara s-a confruntat cu „o provocare la adresa stabilității sale” și că trebuie să rămână unită.

„Principalul lucru în aceste condiții este să asigurăm suveranitatea și independența țării noastre, securitatea și bunăstarea cetățenilor”, a declarat acesta.

„Pentru aceasta, consolidarea întregii societăți este deosebit de importantă; trebuie să acționăm împreună, ca o singură echipă, și să menținem unitatea tuturor forțelor, raliindu-ne în jurul președintelui”, a spus el.

Noi detalii privind revolta Wagner

În privința revoltei de sâmbătă, au apărut mai multe detalii care arată că în timp ce luptătorii mercenari se îndreptau dinspre nordul orașului Rostov pe Don spre Moscova, Vladimir Putin ar fi refuzat să vorbească la telefon cu liderul lor, Evgheni Prigojin.

Kremlinul a apelat la negocieri la care au participat președintele belarus Alexander Lukașenko, șeful de cabinet al președintelui rus Anton Vaino și ambasadorul rus în Belarus Boris Grizlov, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), potrivit Sky News.

Surse rusești au afirmat că prima coloană Wagner care a început să se deplaseze spre capitală era formată din 350 de echipamente, inclusiv nouă tancuri, patru vehicule de luptă a infanteriei Tigr, un sistem Grad MLRS și un obuzier.

După ce a fost încheiat un acord, iar oamenii lui Prigojin au început să părăsească orașul, un canal Telegram proeminent afiliat Wagner a partajat o imagine generată de AI cu acesta ținând un deget la buze și afirmând „planurile iubesc tăcerea”, a precizat ISW.

Fraza este folosită în mod obișnuit în Ucraina despre securitatea operațională.

Citeste si alte articole: