În perioada 3 – 7 iulie au loc înscrierile la învățământul profesional dual

Din OrasÎn perioada 3 – 7 iulie au loc înscrierile la învățământul profesional dual

Între 3 și 7 iulie, absolvenții claselor a VIII-a au posibilitatea să se înscrie la liceele care oferă clase de învățământ profesional dual.

Hamilton Central Europe, în parteneriat cu Școala Duală Banat din cadrul Liceului Tehnologic Energetic „Regele Ferdinand I” din Timișoara și Liceul Tehnologic Electrotimiș, formează viitori meseriași în domeniul Operator mașini cu comandă numerică (CNC) timp de 3 ani. Compania continuă să investească în specializarea tinerilor prin echipamente dedicate și pregătirea echipei care îi îndrumă pe elevi. În perioada 3 – 7 iulie, se desfășoară înscrierile în învățământul profesional dual la mai multe licee. Absolvenții claselor a VIII-a interesați de a învăța o meserie căutată pe piața muncii și bine plătită pot aplica.

Pentru anul școlar 2023 – 2024, cele două licee tehnice partenere ale Hamilton Central Europe oferă un număr de locuri solicitat de partenerii lor, agenții economici din județul Timiș, după cum urmează:

Școala Duală Banat din cadrul Liceului Tehnologic Energetic „Regele Ferdinand I” din Timișoara: 96 de locuri, din care 12 sunt destinate specializării Operator CNC;
Liceul Tehnologic Electrotimiș: 24 de locuri, din care 12 sunt destinate specializării Operator CNC. În anul școlar 2023 – 2024, Hamilton Central Europe va continua să se implice și va primi încă 4 elevi în departamentele de Prelucrări Mecanice, care se numără printre cele mai performante și bine echipate din țară.

„În acest moment avem 11 elevi care își desfășoară activitatea practică la noi în companie. Pe lângă beneficiile materiale pe care le oferim elevilor (bursă, masă, transport și echipamente gratuite), ei beneficiază de un mentor dedicat, care le este mereu alături în procesul de învățare” a afirmat Corina-Aurora Kovacs, Director Administrativ Hamilton Central Europe.

Pe durata a trei ani, elevii vor avea oportunitatea de a efectua practică nu doar în atelierele școlilor, ci și în cadrul companiei, unde vor avea acces la spații de lucru moderne, echipamente și mașini specializate de ultimă generație. Se fac investiții pentru a asigura resursele necesare pentru învățarea elevilor, inclusiv în ceea ce privește spațiile, echipamentele și mașinile utilizate în procesul de instruire.

„Ne-am alăturat acestui program de învățământ în sistem dual în anul 2021, motivați și convinși de faptul că învățarea practică poate face diferența în a avea viitori angajați bine pregăți, specializați conform cerințelor noastre. Investim în fiecare an nu numai în echipamente și mașini pe care elevii învață – celor 3 strunguri existente, anul acesta am mai achiziționat o freză CNC, ci și în specializarea noastră, ca echipă, în a adopta sau dezvolta cele mai bune metode de predare și învățare. Colaborăm cu parteneri din domeniu și urmărim mereu exemplele de bune practici din țară și din străinătate”, a afirmat Constantin Laslău, Director Operațional Hamilton Central Europe.

La invitația Asociației Kolping România, o echipă de la Hamilton Central Europe a efectuat săptămâna trecută o vizită la două licee din Brașov care sunt renumite pentru practicarea învățământului profesional dual în România. Aceste instituții sunt: Școala Profesională Germană Kronstadt, care împreună cu Școala Duală Banat din Timișoara au fost pionieri în dezvoltarea învățământului dual în România, și Colegiul Tehnic „Maria Baiulescu”, prima școală profesională duală în domeniul ospitalității din România, înființată în parteneriat cu Asociația Kolping. Aceste parteneriate cu instituții de învățământ care sunt modele de bună practică reprezintă o oportunitate pentru schimbul de experiență și pentru îmbunătățirea continuă a programelor de învățământ profesional dual.

„Am fost plăcut impresionați de ceea ce am văzut la cele două licee din Brașov, de modul cum cadrele didactice au găsit cele mai bune metode de atragere și învățare a tinerilor, iar pentru acest lucru și rezultatele obținute le felicităm. Am plecat cu multe idei de acolo, care sperăm să contribuie la evoluția programului nostru”, a transmis Ciprian Ractei, Director General Hamilton Central Europe.

„În ultimii 10 ani, Kolping România a contribuit la schimbarea modului în care se desfășoară formarea profesională. Centrele Kolping de Formare Practică în Turism oferă posibilitatea de calificare și perfectionare în diferite domenii. Se pune accent pe exersarea practică a deprinderilor și pe oferirea de stagii de pregătire pentru tineri. Anual, 40-50 elevi și studenți sunt îndrumați în carieră și iau parte la stagiile de practică organizate în cadrul centrelor Kolping de formare”, a afirmat Eduard Dobre, Director Kolping România.

Recent, o delegație a Ambasadei Confederației Elvețiene în România, condusă de doamna Andreea Pena, Senior Programme Officer, a efectuat o vizită la Hamilton Central Europe. Membrii delegației au avut discuții cu echipa Hamilton despre stadiul actual al proiectului de învățământ dual și despre planurile viitoare.

Această vizită face parte dintr-o serie extinsă de vizite realizate de delegație în România în perioada 19-26 iulie, cu scopul de a evalua împreună cu părțile implicate în învățământul profesional dual un viitor program comun.

Învățământul dual reprezintă o formă de organizare a învățământului profesional, inițiată de către operatorii economici, care oferă oportunități extinse de educație și formare profesională în legătură cu potențiale locuri de muncă. În cadrul școlilor duale, companiile sunt implicate în procesul de școlarizare al elevilor și le oferă oportunități de practică în interiorul companiilor, unde aceștia învață sub îndrumarea mentorilor specializați. Printre beneficiile elevilor din învățământul profesional dual se numără: primirea unei burse lunare de 400 lei, mese și cazare gratuite, obținerea unui certificat de calificare profesională recunoscut în Europa – Europass și prioritate la angajare după finalizarea celor 3 ani de studiu.

Compania Hamilton și-a început activitatea în România în anul 2013, în Timiș, prin producția de seringi microlitrice și ace utilizate exclusiv în laboratoarele de cercetare pentru măsurători și pipetare precise în domeniul microlitrilor. Odată cu înființarea Hamilton Central Europe, România a devenit a doua țară din Europa, după Elveția, în care compania desfășoară activități de producție. În prezent, la fabrica din Giarmata, Timiș, Hamilton Central Europe produce instrumente de înaltă precizie folosite în laboratoarele de analiză și cercetare, cum ar fi seringi microlitrice, ace, pompe de dozaj, module de pipetare și accesorii, precum și consumabile de unică folosință utilizate în secțiile de terapie intensivă. Produsele fabricate de Hamilton Central Europe în Timiș sunt utilizate pe piețele specializate din Europa, Asia și Africa de Sud, în special în laboratoarele de cercetare științifică, laboratoarele de aplicații analitice și secțiile de terapie intensivă din întreaga lume.

Citeste si alte articole: