România: consumul de droguri a coborât la vârsta de 9 – 10 ani

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate...

Actele necesare pentru înscrierea la liceu 2024

În perioada 25 – 30 iulie 2024,...

Sondaj: 6 români din 10 cred că nivelul lor de bunăstare va crește

Unii români sunt optimiști. Șase din zece români...

Charles Michel se declară în favoarea aderării Ucrainei la UE. ”UE va fi mai apărată, mai solidă”, pledează el. Vladimir Putin a produs o ”schimbare de paradigmă” printr-o ”greşeală majoră”

EconomieCharles Michel se declară în favoarea aderării Ucrainei la UE. ”UE va fi mai apărată, mai solidă”, pledează el. Vladimir Putin a produs o ”schimbare de paradigmă” printr-o ”greşeală...

Ucraina are statutul de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană, începând din iunie 2022, împreună cu Republica Moldova, un statut care presupune reforme, mai ales împotriva corupţiei.

”Acest (statut) este un pas înainte semnificativ către aderarea” la UE, subliniază Charles Michel, invitat la postul francez.

”Europa va fi mai apărată, mai solidă” în cazul unei aderări a Ucrainei, consideră el.

Această aderare ar fi totodată ”o mare provocare organizatorică”, consideră preşedintele Consiliului European, o funcţie pe care o deţine din decembrie 2019.

”Dacă ne îndreptăm către o extindere, va trebui, în paralel, că fim absolut mai rapizi şi mai flexibili în modul în care decidem. va trebui totodată să ne adaptăm politicile, priorităţile, capacităţile financiare”, subliniază el.

Războiul dintre Rusia şi Ucraina a condus la ”o schimbare de paradigmă” în privinţa aderării Ucrainei la UE, afirmă Charles Michel.

”Cu câteva săptămâni înaintea izbucniri acestui război brutal, exista o tendinţă, foate majoritară pe plan european, care nu credea în ipoteza că Ucraina se îndreaptă către UE pe termen mediu”, declară el.

Preşedintele Consiliului European arată în continuare cu degetul o ”greşeală majoră” a preşedintelui rus Vladimir Putin.

”El credea că, declanşând acest război, Ucraina avea să se prăbuşeasdcă în câteva săptămâni (…), că europenii aveau să fie imediat sfâşiaţi, fragmentaţi. S-a înşelat”, apreciază el.

Charles Michel relevă unitatea europeană şi conchide că ”suntem, după mai bine de un an mai târziu, mai sudaţi ca niciodată”.

Citeste si alte articole: