Genunchiul lui Nole. Călcâiul lui Ahile al sportului alb

Genunchiul lui Djokovic dezvăluie de fapt zona...

Mai multe restaurante din Aeroportul Otopeni, închise temporar de ANPC

Restaurante închise ANPC a închis temporar mai multe...

Ciolacu: „Va fi o reformă fiscală”

Anunțul premierului Premierul Marcel Ciolacu a transmis, luni,...

Noua doctrină nucleară a lui Putin. Premieră istorică. Războiul din Ucraina poate deveni război atomic

ExterneNoua doctrină nucleară a lui Putin. Premieră istorică. Războiul din Ucraina poate deveni război atomic

Doctrina nucleară a lui Vladimir Putin a fost modificată. Oficialii din Rusia au dezvăluit condițiile în care poate avea loc un astfel de atac. Este pentru prima dată în istoria Rusiei când un document de acest gen a fost făcut public. Ce urmăresc oficialii de la Kremlin cu aceste avertizări.

Vladimir Putin, președintele Rusiei, a semnat anii trecuți un decret prin care a actualizat liniile direcționale pentru utilizarea arsenalului atomic, revoluționând doctrina de utilizare a acestuia. Oficialii de la Moscova au prezentat scenariile regionale care ar putea duce la un război nuclear. Este pentru prima dată în istoria Rusiei când un astfel de document este făcut public.

Prin noua doctrină nucleară a lui Vladimir Putin, Rusia identifică mai explicit scenariile regionale care ar putea duce la un război atomic. În decret se specifică faptul că „politica statului în domeniul descurajării nucleare este de natură defensivă și are ca scop menținerea potențialului forțelor nucleare la un nivel suficient pentru a asigura descurajarea nucleară și protecția suveranității și integrității teritoriale a statului, descurajarea unui potențial adversar de la o agresiune împotriva Federației Ruse și/sau aliaților săi, iar în cazul unui conflict militar, pentru a preveni escaladarea ostilităților și încetarea acestora în condiții acceptabile pentru Federația Rusă și/sau aliații săi.

Rusia caută un motiv pentru a lansa armele nucleare

La începutul lunii aprilie, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia e confruntă cu „ameninţări existenţiale” la adresa securității și dezvoltării sale din partea unor „state inamice”. Oficialul rus face trimitere la doctrina militară a Rusiei, care spune că poate apela la armele nucleare când ameninţarea este „existenţială”.

Într-un document publicat de Rusia la finalul lunii martie, Occidentul este identificat ca principala ameninţare la adresa sa, iar ca răspuns la „acţiunile neprietenoase” ale acestuia, Rusia spune că intenţionează „să îşi apere dreptul de a exista şi de a se dezvolta liber prin toate mijloacele disponibile”. De asemenea, documentul statuează printre sarcinile politice externe ruse „formarea unei ordini mondiale echitabile şi durabile”.

Oficialii ruși au vorbit de nenumărate ori despre un posibil atac nuclear în Ucraina, însă momentan nu s-a ajuns la un război atomic.

Citeste si alte articole: