Drumul păcii în Ucraina trece prin Turcia: „Erdoğan a mușcat de mult mărul Rusiei”

ExterneDrumul păcii în Ucraina trece prin Turcia: „Erdoğan a mușcat de mult mărul Rusiei”

A trecut un an de la izbucnirea războiului din Ucraina, iar majoritatea oamenilor se întreabă cine va reuși să aducă pacea în Europa de Est. Vor fi SUA, China sau Turcia, al cărui președinte „a mușcat de mult mărul Rusiei”?

De ce fac SUA ”investiții” atât de mari în Ucraina?

„Au trecut două luni de când Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS) a anunțat că SUA nu mai aveau arme de trimis în Ucraina. De asemenea, la începutul săptămânii, Washington Post a scris că capacitatea industrială militară a Europei nu va fi suficientă pentru a satisface nevoia Ucrainei de noi arme și muniții. Conform datelor Consiliului SUA pentru Relații Externe (CFR), până pe 19 mai,

SUA au oferit Ucrainei 80 de miliarde de dolari, dintre care 4 miliarde în ajutoare umanitare, 26 de miliarde în transferuri, 18 miliarde pentru consolidarea securității, 23 de miliarde în arme și echipamente și 5 miliarde de dolari la alte capitole. Putem înțelege importanța problemei Ucrainei pentru Statele Unite deoarece Statele Unite au oferit Israelului ajutor de 4 miliarde de dolari în aceeași perioadă.

Un alt exemplu, cheltuielile totale ale SUA destinate proiectelor spațiale sunt de 30 de miliarde! Statul Virginia are un buget de 80 de miliarde. Să comparăm din alt unghi: ajutorul SUA pentru Ucraina este de peste două ori mai mare decât cel al UE și de trei ori mai mare decât ajutorul altor țări, inclusiv Marea Britanie.

Atunci, întrebarea este următoarea: De ce fac SUA ”investiții” atât de mari în Ucraina? De ce au simțit SUA exact acum nevoia să se opună, prin cheltuieli așa uriașe, anexării Peninsulei Crimeea și a două provincii majoritar rusofone, după ce au stat și nu au făcut nimic din 2014?

8.800 de civili ucraineni au murit din februarie 2022; Sunt 140.000 de răniți. 11 milioane de ucraineni se luptă cu foamea, problemele de sănătate și lipsa de adăpost. Peste 8 milioane de ucraineni s-au refugiat în țările europene”, a scris jurnalistul Hakkı Öcal într-un articol publicat de ziarul turcesc Milliyet.

„Erdoğan a mușcat de mult mărul Rusiei”

„(Există chiar 100.000 de refugiați ucraineni în țara noastră). În istoria omenirii nu au mai existat asemenea crize după cele două războaie mondiale și războiul din Vietnam. De ce acum? În discursul în care a spus că „trebuie să îl răsturnăm pe Erdoğan” și pe care acum toată lumea îl repetă, președintele american Joe Biden a mai afirmat că „Erdoğan a mușcat de mult mărul Rusiei” și a adăugat că „El trebuie să renunțe la această cale”.

Când citiți discursul în context, această afirmație denotă o sugestie mai degrabă decât o estimare; Este un fel de a zice ”nu vă faceți griji, vor trebui să renunțe în curând”. În acel discurs, se putea înțelege că de fapt el avea în minte o evoluție în Ucraina care va umbri scandalul de corupție care îl implica pe fiul său, Hunter Biden, și criza guvernamentală care era pe punctul să-l răstoarne pe Zelenski. Dar asta nu putem înțelege decât astăzi.

În momentul în care se pregătea pentru președinție, Biden știa cum să incite Rusia să invadeze Ucraina. Și-a făcut socoteala ce fel de amenințări ar fi fost utile pentru a-l determina pe Putin să facă acest pas greșit. Și-a făcut planuri pentru o mare expediție către Rusia prin Ucraina.

Singura cale de a zădărnici aceste planuri și de a salva lumea de un al treilea război mondial sau de un dezastru nuclear nu este să dai mai multe arme Ucrainei, dimpotrivă, trebuie ca liderii care pot discuta deschis și imparțial cu cele două părți să depună eforturi pentru pace. Turcia și-a câștigat poziția de lider în cadrul acestor eforturi, nefăcând jocul ONU împotriva Rusiei și nealăturându-se embargourilor unilaterale ale SUA. La alegerile care vor avea loc peste trei zile, nu trebuie să uităm să optăm pentru continuarea acestor eforturi”, a explicat jurnalistul respectiv.

Citeste si alte articole: