Skatepark-ul din Parcul Central din Timișoara, un proiect de care se vorbește de ani

Din OrasSkatepark-ul din Parcul Central din Timișoara, un proiect de care se vorbește de ani

În 2024, iubitorii de adrenalină vor avea ocazia să se distreze în skatepark-ul pe care Primăria Timișoara îl construiește în centrul orașului. Comunitatea de skateri s-a mobilizat și a realizat un studiu de fezabilitate.

Skatepark-ul din Parcul Central este un proiect despre care se vorbește de mulți ani. Acesta ar putea fi amenajat în viitorul apropiat de Primăria Timișoara. Asta după ce comunitatea de skateri din oraș s-a mobilizat și a realizat studiul de fezabilitate necesar pentru această investiție.

Skatepark-ul va fi construit pe locul unde, la începutul anilor ’90, sute de skateri și role se adunau în fiecare weekend.

„Am spus din start că trebuie să avem un skatepark în Timişoara. Dar, în același timp, am vrut foarte mult să evităm greşelile trecutului. Asta înseamnă să nu lăsăm comunitatea de skateri fără suport, așa cum a fost în anii ‘90, dar nici să preluăm noi în totalitate acest proiect, fără implicarea comunității locale. Altfel, ar fi existat riscul să nu răspundem așteptărilor foarte mari. De aceea mă bucur că o echipa condusă de Radu Radoslav de la firma Subcontrol, magazinul U-Man şi alții au dezvoltat un concept serios. Conceptul nu vorbeşte doar de infrastructură şi câteva rampe din beton, ci de activarea unei comunităţi în Parcul Central. Au dezvoltat un concept împreună cu comunitatea de skateri şi bikeri din oraş. Acum conceptul este într-o fază în care poate fi prezentat public. Proiectul ne va fi donat, iar primăria își asumă scoaterea lui la licitație și execuția noului skatepark. Eu am mare încredere ca în momentul în care avem studiul de fezabilitate aprobat, putem să-l introducem în buget la următoarea rectificare. Cred că e realist ca anul viitor să putem finaliza acest skatepark. E cu mult prea multă întârziere, dar mă bucur că acum, comunitatea, nişte firme serioase, dar şi administraţia s-au unit pentru acest concept frumos”, a afirmat edilul Dominic Fritz.

Arhitectul Radu Radoslav, liderul proiectului, a ținut să remarce că discuțiile cu comunitatea locală de skateri, rolleri și cicliști au condus la conceptul care a fost prezentat. Skatepark-ul include două zone pentru skateri, precum și un perete de escaladă care servește și ca scenă, o zonă pentru grafferi și un pump truck pentru bicicliști.

„Dacă administraţia publică ne cere ajutorul atunci noi răspundem şi încercăm să ajutăm. Pentru că asta face o comunitate locală, încearcă să rezolve lucruri cu administrația locală. Proiectul e pro bono. Am încercat să adunăm mai mulţi proiectanţi şi care au interes, poate s-au dat pe vremuri pe role sau pe skateuri sau biciclete. Poate nu pentru ei, ci poate generaţia viitoare”, a spus Radu Radoslav.

Conceptul va fi obiectul unei a doua discuții publice cu comunitatea de skateri din Timișoara marțea viitoare, 30 mai, de la ora 18.00, la magazinul U-man.

Citeste si alte articole: