Programul plimbărilor cu vaporașul pe lacul din Parcul IOR a suferit modificări

Primăria Sectorului 3 anunță că programul plimbărilor...

Parcul Liniei din Sectorul 6 trece în Faza II

Pe 8 aprilie, Consiliul General al Municipiului...

Colegiul German „Goethe” e posibil să se extindă, anunță Clotilde Armand

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a declarat...

În perioada 23-28 mai 2023, au loc Zilele economiei sociale și solidare, la Timișoara

Din OrasÎn perioada 23-28 mai 2023, au loc Zilele economiei sociale și solidare, la Timișoara

Asociații, întreprinderi sociale și instituții colaborează pentru a organiza Zilele Economiei Sociale și Solidare în Timișoara, în perioada 23-28 mai 2023, în cadrul Capitalei Culturale Europene. Evenimentul va include un târg de produse și servicii sustenabile, proiecții de film, vizite pe teren, întâlniri între specialiști, ateliere și degustări de produse.

Scopul acestui eveniment este de a promova și aduce în atenție inițiativele de economie socială existente, pentru a informa și implica tot mai mulți locuitori ai Timișoarei în calitate de parteneri, consumatori sau voluntari în sprijinul acestor inițiative.

În ciuda dificultăților socio-economice cu care ne confruntăm, Timișoara se bucură de o dinamică socială pozitivă în domeniul economiei sociale și solidare. Peste 70 de întreprinderi sociale și întreprinderi sociale de inserție sunt înregistrate în baza de date a Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Timiș. Aceste inițiative urmăresc să răspundă nevoilor sociale și de mediu insuficient adresate și, în același timp, să reconstruiască încredere și conexiuni sociale în cazul în care acestea au fost afectate.

Evenimentul va culmina cu Târgul Economiei Sociale, care se va desfășura pe data de 25 mai, între orele 10:00 și 20:00, în curtea Centrului de Proiecte Timișoara, situat pe strada Vasile Alecsandri, nr. 1.

La târgul economiei sociale și solidare din Timișoara, 15 întreprinderi sociale și de inserție își vor prezenta produsele și serviciile. Acestea includ produse alimentare provenite din agricultură durabilă, produse vestimentare sustenabile, servicii de cazare și masă, servicii de petrecere a timpului liber, servicii de suport pentru persoanele vârstnice, servicii de recuperare a uleiului alimentar uzat, servicii de tâmplărie și producție de brichete pentru încălzit.

Este important să înțelegem că dincolo de produsele și serviciile pe care le oferă, întreprinderile sociale încearcă să rezolve probleme sociale sau de mediu. Acestea pot include crearea de locuri de muncă pentru persoane aflate în dificultate, soluționarea lipsei de locuințe, combaterea izolării sociale în rândul persoanelor vârstnice, facilitarea accesului la piață pentru micii producători, soluționarea problemelor legate de poluare, risipă alimentară sau accesul redus la programe de formare privind dezvoltarea durabilă. Încurajăm participanții să descopere povestea din spatele acestor inițiative și să înțeleagă impactul lor social.

Evenimentul include și lansarea unei băcănii cu produse locale în Timișoara, Ziua porților deschise la OilRight, un atelier despre achiziții publice responsabile și o proiecție tematică de film. Filmul „Alcarràs”, regizat de Carla Simón, va fi proiectat pe data de 26 mai la Cinema Victoria, urmat de o dezbatere cu reprezentanți din economia socială.

De asemenea, întreprinderile sociale vor avea un stand de prezentare în cadrul evenimentului Timotion, care va avea loc în Piața Huniade pe data de 28 mai, oferind ocazia de a întâlni publicul timișorean.

Zilele economiei sociale și solidare din Timișoara sunt organizate de către: ASAT – Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești, Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare, Asociația Curtea Culorilor, Asociația Generații pentru Generații, Asociația INTERSECT, Asociația Kolping România, Asociația Practicienilor și Specialiștilor în Economie Socială, Asociația VIVIAL, BrodMed Team, Green Aware, Federația Caritas Timișoara, OilRight, OneShirt, RECIPROC și Universitatea de Vest Timișoara – Facultatea de Sociologie și Psihologie.

Citeste si alte articole: