România: consumul de droguri a coborât la vârsta de 9 – 10 ani

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate...

Actele necesare pentru înscrierea la liceu 2024

În perioada 25 – 30 iulie 2024,...

Sondaj: 6 români din 10 cred că nivelul lor de bunăstare va crește

Unii români sunt optimiști. Șase din zece români...

Vladimir Putin: reducerile producţiei de petrol sunt necesare pentru a menţine un anumit nivel al preţurilor

EconomieVladimir Putin: reducerile producţiei de petrol sunt necesare pentru a menţine un anumit nivel al preţurilor

Statele Unite şi Europa au acuzat Rusia că a folosit energia pentru a limita eforturile Occidentului de a slăbi campania militară a Moscovei în Ucraina.

Moscova, la rândul său, acuză Occidentul că foloseşte dolarul şi sistemele financiare ca pe nişte arme, cum ar fi mecanismul internaţional de plăţi SWIFT, ca răzbunare pentru că Rusia a trimis trupe în Ucraina în februarie 2022.

Vorbind la o şedinţă de guvern televizată, Putin a spus că situaţia de pe piaţa mondială a petrolului este, în general, ”absolut stabilă”, deoarece Rusia menţine reducerile de producţie pentru a susţine preţurile.

El a mai spus că Rusia a redus producţia, care se află la ”nivelul cerut”.

Putin a adăugat: ”Dar toate acţiunile noastre, inclusiv cele legate de reducerile voluntare de producţie, sunt legate tocmai de nevoia de a menţine un anumit mediu de preţuri pe pieţele mondiale, în dialog şi în contact cu partenerii noştri din OPEC+”.

Arabia Saudită, liderul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), şi alţi membri ai OPEC au spus în mod repetat că nu vizează un preţ specific pentru petrol, în timp ce Statele Unite i-au acuzat că încearcă să facă în mod ilegal acest lucru.

 În acelaşi timp, unii observatori ai OPEC au spus că organizaţia are nevoie de preţuri mai mari la petrol din cauza inflaţiei în creştere.

Rusia a declarat pe 2 aprilie că va prelungi o reducere a producţiei de petrol de 500.000 de barili pe zi (bpd) – aproximativ 5% din producţia sa de ţiţei – până la sfârşitul anului, comparativ cu nivelurile din februarie.

Membrii de frunte ai OPEC au anunţat reduceri în aceeaşi zi.

”Reducem producţia, dar totuşi este la nivelul necesar”, a spus Putin.

Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat miercuri, , în timpul unei vizite în Iran, că Rusia a atins reducerea producţiei de petrol de 500.000 bpd în această lună.

Săptămâna trecută, valorile de referinţă ale preţului petrolului au scăzut pentru a patra săptămână consecutiv, cea mai lungă serie de scăderi săptămânale din septembrie 2022, din cauza temerilor de recesiune în SUA şi a riscurilor de nerambursare a datoriei guvernamentale, la începutul lunii iunie.

Preţul petrolului rusesc de referinţă Urals, exprimat în ruble, a scăzut la începutul lunii mai cu 14% sub pragul de rentabilitate asumat pentru bugetul federal din acest an, au arătat calculele Reuters, amplificând deficitul bugetar al ţării.

 

Citeste si alte articole: