Proiectul Dans Nomad se află anul acesta la cea de-a patra ediție și aduce pentru prima dată dansul contemporan în cartierele din Timișoara.
În perioada 22-25 mai 2023, compania de dans Unfold Motion invită locuitorii din zonele Dacia, Traian, Soarelui și Fabric să participe la momente coregrafice însoțite de muzică live, conform următorului program:
22 mai în Parcul Dacia, între orele 17:30 și 18:00
23 mai în Parcul Lidia, între orele 17:30 și 18:00
24 mai în Piața Traian, între orele 17:30 și 18:00
25 mai în Parcul Uzinei, între orele 17:30 și 18:00
Pe data de 26 mai, la ora 19:00, se va încheia cea de-a patra ediție a Dans Nomad cu un spectacol de dans contemporan și muzică live la Bastionul Maria Theresia. Spectacolul Dans Nomad INTROSPECTIV va reuni experiența performativă a dansatorilor și muzicienilor din cele 5 localități vizitate în acest an: Lugoj, Jimbolia, Cărpiniș, Dumbrăvița și Timișoara.
După spectacolul de dans, la ora 20:00, va avea loc vernisajul expoziției Dans Nomad RETROSPECTIV, care va fi deschisă între 27 mai și 3 iunie la etajul 1, în holul Muzeului Național al Banatului din Bastionul Maria Theresia, în intervalul orar 10:00-18:00. Expoziția va include fotografii și videoclipuri de la Dans Nomad 2023, realizate de fotografa Lorena Dumitrașcu, impresii ale spectatorilor și participanților la atelierele organizate, precum și filme de dans realizate de regizoarea Corina Andrian, toate însoțite de muzica interpretată de Cristina Pădurariu, Nicolae Dobrovicescu și George Allen.
În fiecare ediție, compozițiile de dans din proiectul Dans Nomad sunt inspirate de realitatea socială și cotidiană a fiecărei localități vizitate și sunt prezentate comunității sub forma unor reprezentații de dans contemporan în timp real în parcuri, școli, licee și alte spații publice, acompaniate de muzică live. Anul acesta, artiștii din Dans Nomad au călătorit în Lugoj, Jimbolia, Cărpiniș și Dumbrăvița, aducând dansul în atenția locuitorilor, susținând ateliere de teatru-dans, mixaj de sunet și film pentru tineri, iar acum, între 22-25 mai, se întorc în Timișoara pentru a aduce dansul în patru cartiere ale orașului.
„Proiectul Dans Nomad de anul acesta se dovedește a fi o experiență intensă atât pentru noi ca și echipă, cât și pentru comunitățile pe care le-am vizitat. Dintre toți participanții, copiii sunt cei mai entuziasmați de reprezentațiile de dans din școli, întrucât acest tip de eveniment artistic din păcate nu este accesibil în comunitățile pe care le-am vizitat.”
Lavinia Urcan, în calitate de președinte al Asociației Unfold Motion și manager al proiectului Dans Nomad, are ca obiectiv să contribuie la sporirea vizibilității dansului contemporan și la formarea unui nou public în rândul comunităților din România.
„Ediția aceasta de Dans Nomad a format o echipă de artiști puternică prin diversitate, doritoare să ofere spectacole de dans și muzică live care să rămână în amintirea publicului, de la mic la mare. Reacțiile au fost variate, de la interes, la entuziasm dar și uimire și îndrăzneală. În același timp, localitățile vizitate au fost explorate prin lentila camerei de filmat și a aparatului foto de către cele două artiste: Corina Andrian și Lorena Dumitrașcu reflectând trecerea artiștilor nomazi prin acele locuri”, a precizat Maria Beatrice Tudor, inițiatoarea proiectului ”Dans Nomad”.
Proiectul „Dans Nomad” este inclus în Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin intermediul Centrului de Proiecte. Proiectul beneficiază de sprijinul FITT Timișoara și Primăriei Jimbolia.
Printre partenerii locali se numără FITT Lugoj, Școala Gimnazială Eftimie Murgu, Colegiul Național Coriolan Brediceanu, Universitatea Europeană Drăgan, Casa de Cultură Jimbolia, Școala Gimnazială Jimbolia, Școala Primară Jimbolia, Liceul Tehnologic Jimbolia, TV Jimbolia, Primăria Cărpiniș, Primăria Dumbrăvița și Școala Gimnazială Dumbrăvița.
Partenerii generali includ Spații Noi, Muzeul Național al Banatului, Institutul Francez Timișoara, Centrul Cultural German, Centrul Național al Dansului București, Contemporary Creative Dreamers și Asociația Delazero.
Echipa Dans Nomad 2023 este formată dintr-o serie de performeri, muzicieni, fotografi, regizori și coordonatori artistici, inclusiv Denisa Coropcă, Andrei Cristea, Stoica Filip, Sara Ghilezan, Antonia Itineanț, Beatrice Tudor, Carolina Țapoc, Nicolae Dobrovicescu, Cristina Pădurariu, Alin Jurj/George Allen, Lorena Dumitrașcu, Corina Andrian, Andrian Solomon, Lavinia Urcan, Mihaela Tilincă, Oana Petrescu și Anitta Pelin.
Unfold Motion este prima organizație de dans contemporan din Timișoara, înființată în 2013 de Lavinia Urcan, coregraf și director artistic, și extinsă ulterior cu alăturarea coregrafei asociate Beatrice Tudor în 2019. Asociația este activ implicată în peisajul cultural din Timișoara și din România prin intermediul proiectelor sale și reprezintă un punct de referință în domeniul coregrafic românesc.