Întrebarea nu este dacă Ucraina ar trebui să devină parte a instituțiilor euro-atlantice, ci când și cum. Ivo Daalder, fost ambasador al SUA la NATO, este președintele Consiliului Chicago pentru Afaceri Globale și gazda podcast-ului săptămânal „Revista Mondială cu Ivo Daalder”. El a călătorit în Ucraina ca parte a unei delegații organizate de GLOBSEC.
Într-o călătorie recentă la Kiev, discuțiile au fost categoric diferite de cele din Washington și capitalele europene. Departe de a se concentra pe mult discutata contraofensivă ucraineană pe cale să se lanseze, înalții oficiali guvernamentali au fost în schimb mai preocupați de viitorul pe termen lung al țării.
„Ucraina va supraviețui”, a spus un ofițer de informații foarte experimentat unui grup de foști înalți oficiali care au călătorit la Kiev din Statele Unite și Europa. „Cel mai dificil punct va veni după război”, a adăugat el. În esență, războiul din Ucraina nu reprezintă o luptă nu pentru teritoriu, ci pentru viitorul țării.
Rusia este hotărâtă să schimbe destinul politic al Ucrainei – dacă nu chiar teritoriul acesteia. Și în acest sens, președintele rus Vladimir Putin nu este unic, ela face parte dintr-o tradiție istorică rusă în căutarea căutarea de refacere a imperiului – care, cel puțin, include Rusia, Belarus și Ucraina. Chiar dacă Ucraina va reuși să împingă forțele militare ale Rusiei până la granițele sale din 1991, conflictul nu se va încheia cu adevărat.
Cel mai dificil moment, după război
Oficialii serviciilor secrete ucrainene estimează că, dacă luptele s-ar opri în acest an, Rusia ar fi deja capabilă să reconstituie suficiente capacități pentru a reporni războiul până în 2027-2028 – chiar dacă sancțiunile economice rămân în vigoare. Deci, pentru a pune capăt cu adevărat conflictului, Rusia va trebui să înțeleagă – sau să fie făcută să înțeleagă – că viitorul Ucrainei va fi decis la Kiev, nu la Moscova.
Și Kievul a arătat foarte clar că vede acel viitor în Occident, ca parte integrantă a instituțiilor euro-atlantice. În cele din urmă, pentru Kiev, găsirea unui loc garantat în Occident este mai importantă decât asigurarea controlului asupra întregului său teritoriu prin mijloace militare – deși insistă, pe bună dreptate, că independența și suveranitatea deplină necesită un control complet al întregului teritoriu în granițele sale din 1991.
Astfel, eșecul strategic al lui Putin va fi complet numai dacă Moscova ajunge să înțeleagă că Ucraina este pierdută definitiv – pierdută fizic, economic, politic și strategic. Și asigurarea că eșecul ar trebui să fie obiectivul final – nu doar pentru Ucraina, ci și pentru Occident.
Există multe motive pentru care viitorul Ucrainei este în Occident.
Cazul politic este simplu: Ucraina a luptat nu numai pentru propria sa securitate, ci și pentru cea a vecinilor săi. Ea vrea să facă parte din Uniunea Europeană și a fost invitată să înceapă procesul de aderare. De asemenea, i s-a promis aderarea la NATO în 2008 și, după ce a luptat împotriva celor mai mari adversari ai alianței, vrea să se alăture celei mai de succes organizații de securitate din istorie cât mai curând posibil.
După tot ce a făcut Ucraina, după ce toți cetățenii săi au suferit, ei merită să facă parte din Occident. Între timp, cazul strategic pentru includerea Ucrainei în Occident merge la miezul conflictului: fără integrarea Ucrainei, Putin – și oricine îi va urma – va continua să creadă că au șansa de a o controla.
Într-adevăr, prin înfrângerea lui militară în Ucraina, precum și prin integrarea țării în Occident, eșecul strategic al Rusiei se va realiza. Și acest lucru va ajuta la restabilirea unui grad de ordine – demonstrând că agresiunea nu dă rezultate – și va trimite un semnal clar Moscovei că nu există nicio perspectivă de viitor în care o agresiune reînnoită ar avea succes.
Ucraina postbelică va fi o națiune vulnerabilă
Există și un caz practic pentru integrarea occidentală a Ucrainei, deoarece alternativa ar prelungi conflictul și ar ridica noi provocări de securitate. Chiar și cu tot sprijinul militar din Occident, Ucraina postbelică va fi o națiune vulnerabilă – se va confrunta cu un vecin de trei până la patru ori mai mare, cu resursele naționale pentru a reconstitui o armată formidabilă.
Lăsată în voia sa, societatea ucraineană va deveni apoi mai complet militarizată, mai puțin deschisă și mai paranoică, pregătindu-se pentru un război reînnoit. Occidentul poate încerca să liniștească Ucraina promițându-i că îi va oferi toate mijloacele necesare pentru a se apăra – așa cum a făcut până în prezent – dar în absența integrării Ucrainei în alianța occidentală, țara va deveni ca Israelul: autonomă, neîncrezătoare, concentrată doar pe propria sa securitate, dornici și capabili să ia măsuri preventive ori de câte ori consideră necesar, chiar și eventual căutând să producă propriile arme nucleare, potrivit Politico.