„Este esenţial ca cea mai puternică inteligenţă artificială să fie dezvoltată cu respectarea valorilor democratice”, a declarat tânărul antreprenor, „ceea ce înseamnă că leadership-ul Statelor Unite este crucial”, a adăugat el.
Lansarea ChatGPT în noiembrie a sporit interesul publicului şi al companiilor pentru aşa-numita inteligenţă artificială generativă, adică abilitatea de a crea conţinut, text, imagini, sunet sau video, după ce a fost antrenată pe baze de date uriaşe.
Inteligenţa artificială generativă provoacă însă nelinişte şi mulţi sunt îngrijoraţi de impactul potenţial al acesteia asupra unei serii de profesii, cu posibile pierderi masive de locuri de muncă, dar şi, la scară mai largă, asupra societăţii în ansamblu.
„Inteligenţa artificială are potenţialul de a îmbunătăţi aproape toate aspectele vieţii noastre, dar creează şi riscuri serioase”, a recunoscut Sam Altman, în timpul audierii sale de către subcomisia Senatului pentru date personale, tehnologie şi drept. „Una dintre cele mai mari temeri ale mele este că noi, această industrie, această tehnologie, vom provoca daune semnificative societăţii”, a mărturisit Sam Altman. „Dacă această tehnologie merge în direcţia greşită, poate merge destul de departe (…) şi vrem să lucrăm cu guvernul pentru a împiedica acest lucru să se întâmple”, a spus el.
Tânărul în vârstă de 30 de ani a reamintit că, deşi OpenAI LP, entitatea care a dezvoltat ChatGPT, este o companie privată, aceasta este controlată de o organizaţie non-profit, ceea ce o obligă să distribuie pe scară largă beneficiile inteligenţei artificiale şi să maximizeze siguranţa sistemelor bazate pe inteligenţă artificială.
Sam Altman şi-a exprimat în mod frecvent sprijinul pentru un cadru de reglementare pentru inteligenţa artificială, de preferinţă la nivel internaţional. „Ştiu că pare naiv să propui aşa ceva, pare foarte dificil” de realizat, dar „există precedente”, a explicat el, făcând referire la exemplul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).