Primăria Timișoara pregătește noi reguli pentru artiștii stradali

Din OrasPrimăria Timișoara pregătește noi reguli pentru artiștii stradali

Primăria Timișoara a decis să introducă noi reguli pentru artiștii stradali, în colaborare cu Casa de Cultură. Astfel, a fost elaborat un Regulament pentru desfășurarea activităților culturale în spațiul public, care se aplică muzicienilor, actorilor, dansatorilor, artiștilor din domeniul artelor vizuale și altor categorii de solicitanți. În conformitate cu acest regulament, artiștii vor trebui să treacă printr-o probă în fața unei comisii de la Casa de Cultură, unde vor avea oportunitatea de a-și prezenta talentul.

„Aceștia pot participa activ la crearea unei atmosfere vibrante în Timișoara și la dezvoltarea culturală a orașului prin mini-piese de teatru, scenete, recitaluri, dans, iluzionism, acrobații sau pictură. Avizele de funcționare puse la dispoziție pentru artiștii stradali sunt anuale sau ocazionale. Avizele anuale sunt eliberate în lunile ianuarie și iunie și trebuie solicitate până atunci, iar cele ocazionale pot fi cerute în orice lună a anului și se eliberează pentru maximum 30 de zile. Artiștii stradali trebuie să aibă minimum 16 ani și pot activa singuri sau în grupuri de până la 5 persoane”, a transmis Primăria.

Potrivit noilor reguli stabilite de Primăria Timișoara, artiștii stradali vor avea permisiunea de a-și desfășura activitatea în anumite intervale orare. În timpul săptămânii, aceștia vor putea performa între orele 16.00 și 22.00, iar în weekend-uri, vor fi permise activitățile artistice în intervalul 10.00 – 12.00 și 17.00 – 22.00. În perioada octombrie – aprilie, orarul permis în timpul săptămânii va fi redus, între orele 16.00 și 20.00.

„De menționat că obținerea unui aviz de funcționare nu este cu titlu definitiv și că acesta poate fi retras, în urma a două avertismente date de Poliția Locală, în timpul unui an calendaristic. Pentru evitarea acestor situații, artiștii sunt rugați să respecte prevederile regulamentului, inclusiv cele referitoare la păstrarea distanței corespunzătoare față de alți artiști stradali, precum și de școli, biserici, spitale sau alte clădiri de interes public și să schimbe locația conform programării stabilite. Amplificarea este permisă pentru voce, cu condiția să nu depășească valoarea admisă a zgomotului în spații publice”, a explicat instituția.

În plus, pentru a obține avizul de autorizare, artiștii stradali interesați trebuie să pregătească un portofoliu, un repertoriu specific sau să prezinte un moment teatral sau coregrafic. Aceștia vor susține aceste prezentări în fața unei comisii specializate a Casei de Cultură.

Zonele desemnate ca autorizate pentru desfășurarea activităților artistice în aer liber includ următoarele locații: Piața Victoriei, Parcare Modex, Piața Libertății, Piața Unirii, Piața Sf. Gheorghe, platoul din fața Parcului Central, Strada Mărășești, Parcul Botanic, Parcul Poporului, Platoul din fața Complexului Bega, Strada Jules-Verne – Școala Generală Nr.14, Parcul Frații Constantin, Strada Garofiței, Strada Petofi Sandor, Platou Sinaia, Piața Traian, Piața Țarcului, Piața Romanilor, Parcul Alpinet, Strada I.I. de la Brad, Strada Veronica Micle, Strada Al Russo, Strada Tabor, Calea Bogdăneștilor, Strada Herculane și Strada Ismail.

Citeste si alte articole: