Consiliul Concurenţei analizează evoluţia preţurilor de echilibrare pe piaţa de energie

Consiliul Concurenței „Analizăm preţurile de echilibrare de pe...

Preţul gigacaloriei în 2024 este 1.000 de lei, iar bucureştenii plătesc 330 de lei

Preţul gigacaloriei în 2024. Primarul Capitalei, Nicuşor...

RAPORT – 58% dintre antreprenorii din România vor să se asigure că afacerea rămâne în familie

EconomieRAPORT – 58% dintre antreprenorii din România vor să se asigure că afacerea rămâne în familie

Doar 58% dintre afacerile de familie din România spun că vor să se asigure că business-ul rămâne în familie pe termen lung, comparativ cu 74% în Europa Centrală şi de Est (ECE) şi cu 66% la nivel global, potrivit sondajului PwC Global Family Business Survey.

 

Mai mult, doar 63% dintre afacerile de familie în România au planuri pentru viitorul afacerilor, precum convenţii între acţionari (39%), politici privind dividendele (39%), proceduri de urgenţă şi situaţii neprevăzute (15%) sau testament (12%). Comparativ, 69% dintre afacerile de familie din ECE şi 81% la nivel global au astfel de aranjamente.

Obiectivele personale cheie pe termen lung ale proprietarilor de afaceri de familie din România sunt protejarea afacerii ca cel mai important activ al familiei (87%) şi generarea de dividende pentru membrii familiei (84%).

”În România ecosistemul afacerilor de familie este încă tânăr, 90% din aceste companii fiind la prima generaţie şi doar 9% la a doua generaţie, comparativ cu alte state din Europa Centrală şi de Est sau de la nivel global unde există companii care au ajuns la a treia sau a patra generaţie. Planificarea succesiunii este o modalitate de a pune baze solide pentru viitor, de a identifica noi modalităţi de dezvoltare şi de creştere a afacerii. De exemplu, implicarea membrilor de familie din generaţia următoare, care au cunoştinţe digitale sau de sustenabilitate, ar putea duce la transformarea afacerilor atât de necesară pentru a supravieţui în viitor”, a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.

În acelaşi timp, nivelul de încredere între membrii familiei este considerat în general ridicat, iar 74% dintre respondenţi afirmă că există o aliniere a familiei cu privire la direcţia companiei (faţă de 59% la nivel global).

”O succesiune fără probleme, gândită până la cel mai mic detaliu, este o garanţie că viitorul familiei şi al companiei este şi va fi stabil. Procesul nu se concentrează doar pe simpla transmitere a proprietăţii către următoarea generaţie sau pe asigurarea averii prin stabilirea unei structuri juridice adecvate, ci acoperă stabilirea unor reguli de comunicare, instituirea unei guvernanţe familiale adecvate şi transmiterea cunoştinţelor, a experienţei şi a valorilor către generaţia tânără. Pe de altă parte decizia de a vinde afacerea poate fi luată atunci când aceasta trebuie să treacă la alt nivel de dezvoltare, iar proprietarii nu au posibilitatea de a finanţa investiţiile necesare sau au nevoie de un partener strategic în acest scop”, a spus George Ureche, Director PwC România.

Majoritatea afacerilor de familie din România (82%) şi-au crescut vânzările în ultimul an financiar, nivel în creştere de la 55% în 2021, an încă afectat de pandemie, nivel similar cu cel înregistrat în ECE (83%) şi peste procentul de 71% înregistrat la nivel global.

În acelaşi timp, obiectivele de creştere sunt ambiţioase şi pentru următorii doi ani: 27% dintre afacerile de familie din România se aşteaptă să crească rapid şi agresiv, faţă de 20% la nivel de ECE şi 14% la nivel global.

Deşi creşterea şi profitul sunt considerate esenţiale, majoritatea sunt de acord că profitul nu ar trebui făcut în detrimentul clienţilor sau al angajaţilor.

Rusia trimite piese de muzeu în război

Majoritatea întreprinderilor de familie din România îşi stabilesc obiective şi ţinte pentru satisfacţia clienţilor şi creştere, dar doar o minoritate le stabileşte pentru diversitate şi incluziune şi impact social.

Citeste si alte articole: