Veste bună! Castelul Huniade, cea mai veche clădire din Timișoara, se deschide parțial

Din OrasVeste bună! Castelul Huniade, cea mai veche clădire din Timișoara, se deschide parțial

Castelul Huniade, cea mai veche clădire din Timișoara, a fost închis pentru renovare timp de 20 de ani, în timp ce regele Carol Robert de Anjou a reușit să-l construiască în doar șapte ani. În anul în care Timișoara a fost desemnată Capitală Europeană a Culturii, lucrurile au început să se miște. O parte din Castelul Huniade va fi redeschisă publicului în această săptămână, datorită eforturilor și insistenței organizatorilor Bienalei Art Encounters. Tot Art Encounters a deschis ruinele Cazarmei U pentru public acum cinci ani. În prezent, publicul va avea acces doar la Sala de Marmură din castel, care va găzdui o expoziție în cadrul Bienalei. În acest an, o parte a castelului, în zona de nord-vest de la parter, va fi pusă în folosință pentru programele Timișoara 2023.

„Va fi unul dintre evenimentele care deschis Castelul Huniade pentru vizitatori. Anul acesta vom da Partea de nord-vest este consolidată și asta este principal chestiune care ne face să putem face renovare în această aripă a castelului, iar Sala de Marmură necesită minime investiții astfel încât să constituie un spațiu expozițional în cadrul programului Timișoara- Capitală Europeană a Culturii. De Ziua Județului Timiș, în 28 iulie, vom avea un alt eveniment acolo. În restul castelului accesul va fi restricționat”, a transmis Alin Nica, președintele CJ Timiș.

Pentru a permite redeschiderea completă a clădirii istorice pentru public, este necesară o reabilitare completă. Autoritățile județene afirmă că sunt necesare 40 de milioane de euro pentru toate lucrările. O parte din fonduri au fost deja obținute prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar o altă finanțare a fost accesată în vederea consolidării seismice. Consiliul Județean Timiș speră să atragă și alte surse de finanțare pentru acest proiect.

„La Castelul Huniade noi am elaborat un plan de reabilitare în urmă cu un an de zile și am făcut o cercetare pentru sursele de finanțare. Am făcut un proiect tehnic pentru întreg castel, inclusiv am venit cu propunerea de acoperire a curții interioare. Anul acesta am cuprins trei din cele patru finanțări pe care le-am avut. 4,2 milioane de euro pe PNRR, prin care vom reabilita aripa de nord, încă un proiect de 6 milioane de euro pe programul de consolidare a clădirilor cu risc seismic, prin care vom reabilita întreaga parte de sud a castelului. A treia componentă, pe noul program transfrontalier România-Ungaria, ca proiect strategic în valoare de 10 milioane de euro, pentru dotarea și amenajarea castelului după lucrările de consolidare și reabilitare. Avem peste 20 de milioane de euro sume certe. Restul lucrărilor le vom face din fondurile CJ Timiș”, a precizat Alin Nica.

În timpul lucrărilor de renovare, pentru a masca aspectul neplăcut, reprezentanții Consiliului Județean Timiș au instalat un mesh cu o fotografie a Castelului Huniade. La distanță, acesta creează iluzia că clădirea a fost renovată într-un mod frumos.

„Istoria de reabilitare a castelului este lungă. Se întinde încă din anii 2000, fundația castelului s-a afundat foarte mult și au apărut fisuri și crăpături în pereții acestei construcții. Chiar s-a câștigat o finanțare pe proiecte europene, dar a fost abandonat. Și iată că de 10 ani de zile, lucrările stagnează. Prin 2018 s-a semnat un protocol cu Institutul Național al Patrimoniului, pentru un nou DALI, această lucrare tehnică a fost finalizată de abia în 2021, după multe insistențe. Am luat noi problema în mâini și am terminat inclusiv proiectul tehnic în 2023 și am reușit să depunem proiectele la finanțare. Lucrările se vor încheia în 2026-2027, pentru că sunt lucrări complexe, ample și la care trebuie multă pricepere a unor specialiști”, a mai precizat Alin Nica.

Citeste si alte articole: