Consiliul Concurenţei analizează evoluţia preţurilor de echilibrare pe piaţa de energie

Consiliul Concurenței „Analizăm preţurile de echilibrare de pe...

Preţul gigacaloriei în 2024 este 1.000 de lei, iar bucureştenii plătesc 330 de lei

Preţul gigacaloriei în 2024. Primarul Capitalei, Nicuşor...

Contrar așteptărilor, 2022 a fost un an record pentru investiții imobiliare

ImobiliareContrar așteptărilor, 2022 a fost un an record pentru investiții imobiliare

Contrar tuturor așteptărilor, 2022 a fost un an record pentru piața investițiilor imobiliare în România. Volumul total al investițiilor s-a ridicat la 1,26 miliarde euro, cu un avans de 39% față de anul precedent, arată datele Crosspoint.

Piața a fost stimulată și mai mult în al patrulea trimestru de cea mai mare tranzacție a anului: achiziționarea de către Paval Holdings a portofoliului de birouri al CA Immo pentru 377 milioane euro.

Aceasta a dus ponderea investițiilor interne la aproape jumătate din totalul activității pentru 2022, dar a poziționat compania românească drept unul dintre principalii proprietari de birouri din țară.

De altfel, sectorul de birouri și-a menținut poziția de prim beneficiar al investițiilor, tranzacțiile cu active atingând o valoare de 812,7 milioane euro în 2022.

Tranzacțiile de retail au reprezentat mai puțin de un sfert din totalul investițiilor, cu aproape 285 de milioane de euro, în timp ce investițiile industriale dețin doar o pondere de 7% din total, cu aproximativ 90 de milioane de euro.

În mod similar cu 2021, sectorul public a fost prezent pe piața de investiții cu trei achiziții de mici dimensiuni în Cluj-Napoca și București.

Investiții importante și în primul trimestru din 2023

Pentru primul trimestru din 2023, activitatea investitorilor și-a menținut ritmul, cu un volum total de investiții de 149,6 milioane euro, un avans de 73% față de primul trimestru din 2022.

Segmentul industrial a devansat clădirile de birouri în ceea ce privește ponderea în totalul activității investiționale, cu 43,4% (65 mil. euro) față de 30,6% (45,8 mil. euro), urmat de hoteluri (18,3 mil. euro), achiziții ale sectorului public (12 mil. euro) și retail (8,5 mil. euro).

MONEY BUZZ | ȘTIRI BUSINESS| ȘTIRI ECONOMICE | ȘTIRI FINANCIARE |

CITEȘTE ȘI: Activitatea agenților imobiliari a scăzut cu 75% în martie, în București

Vezi sursa originala: Moneybuzz.ro

Citeste si alte articole: