România: consumul de droguri a coborât la vârsta de 9 – 10 ani

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate...

Actele necesare pentru înscrierea la liceu 2024

În perioada 25 – 30 iulie 2024,...

Sondaj: 6 români din 10 cred că nivelul lor de bunăstare va crește

Unii români sunt optimiști. Șase din zece români...

Acord al UE pentru obiective obligatorii de creştere a utilizării combustibililor durabili de către companiile aeriene din Europa

EconomieAcord al UE pentru obiective obligatorii de creştere a utilizării combustibililor durabili de către companiile aeriene din Europa

După discuţiile de noaptea târziu, negociatorii din Parlamentul European şi din statele membre UE au încheiat un acord chiar înainte de miezul nopţii de marţi.

Propunerea urmăreşte să crească atât cererea, cât şi oferta de combustibili durabili pentru aviaţie (SAF), care au emisii nete de CO2 zero sau emisii de CO2 mai mici decât kerosenul din combustibili fosili.

Deocamdată, aceşti combustibili sunt produşi în cantităţi mici şi sunt mult mai scumpi decât combustibilii convenţionali pentru aviaţie.

Furnizorii de combustibil trebuie să se asigure că 2% din combustibilul pus la dispoziţie pe aeroporturile UE este SAF în 2025, procent care va creşte la 6% în 2030, 20% în 2035 şi treptat la 70% în 2050.

Din 2030, 1,2% dintre combustibili trebuie să fie şi combustibili sintetici, crescând la 35% în 2050.

Combustibilii sintetici sunt fabricaţi folosind emisiile de CO2 captate, despre care susţinătorii spun că echilibrează CO2 eliberat atunci când combustibilul este ars într-un motor.

Aviaţia este văzută ca unul dintre sectoarele cele mai greu de decarbonizat, aeronavele cu emisii zero nefiind aşteptate în următorul deceniu.

Combustibilul durabil este văzut ca o cale de a începe reducerea treptată a amprentei de carbon a călătoriilor aeriene pe termen scurt.

Unele companii aeriene europene, cum ar fi Air France-KLM, au declarat că şi-au stabilit deja obiective mai ambiţioase pentru utilizarea SAF decât cele stabilite în normele UE.

Altele au avertizat că acordul ar putea distorsiona concurenţa, deoarece obiectivele SAF se vor aplica companiilor aeriene care zboară din hub-uri europene, dar nu şi transportatorilor pe distanţe lungi care zboară din alte părţi.

Companiile aeriene urmează să primească finanţare de aproximativ 2 miliarde de euro (2,2 miliarde de dolari) de la piaţa carbonului din UE, pentru a le ajuta să treacă la SAF.

Biocombustibilii pot conta pentru principalele obiective SAF, dacă respectă criteriile de durabilitate ale UE.

Hidrogenul cu emisii scăzute de carbon produs din energia nucleară este, de asemenea, eligibil, o victorie pentru ţări precum Franţa, cu ponderi mari de putere atomică.

Grupul Transport & Environment a criticat includerea unor biocombustibili, inclusiv a grăsimilor animale, despre care a spus că ar putea cauza penurie în alte industrii, cum ar fi producţia de hrană pentru animale de companie.

Thomas Gelin, militant european al Greenpeace, a spus că operatorii aerieni au folosit combustibilii durabili ”ca o cortină de fum pentru a evita faptul că singura aviaţie cu adevărat durabilă este mai puţină aviaţie”.

Ţările UE şi Parlamentul UE trebuie să aprobe fiecare acordul, înainte ca acesta să poată fi adoptat în lege. Acest proces este, de obicei, o formalitate prin care acordurile convenite în prealabil se derulează fără modificări.

 

Citeste si alte articole: