Continuă demolarea construcțiilor ilegale care ocupă domeniul public al Timișoarei

Din OrasContinuă demolarea construcțiilor ilegale care ocupă domeniul public al Timișoarei

Autoritățile continuă să demoleze construcțiile ilegale care ocupă domeniul public în Timișoara. Proprietarii acestor construcții sunt somați să le desființeze în primă fază. Valoarea terenurilor ocupate ilegal se ridică la peste 22 de milioane de euro. Recent, autoritățile au verificat localurile de pe malul Begăi și au descoperit mai multe terenuri și clădiri cu probleme. Pentru unele dintre acestea există soluții legale, dar pentru șapte terenuri și construcțiile de pe ele nu există o cale legală de a le salva.

Primarul Dominic Fritz a emis dispoziții de primar pe 26 aprilie, pentru demolarea tuturor clădirilor care ocupă ilegal domeniul public, valoarea terenurilor ocupate ilegal ridicându-se la peste 22 de milioane de euro. În primă fază, proprietarii construcțiilor ilegale sunt somați să le desființeze. Primarul a menționat că se așteaptă ca aceștia să conteste în instanță dispozițiile, însă legea este clară în astfel de cazuri și nu își face griji cu privire la rezultatul acestei lupte.

„Suntem pe malul Begăi, în «zona zero» a orașului și în spatele meu începe un lanț de clădiri, unde vedem peste 5 ha de teren al municipiului Timișoara, unde patrimoniul orașului a fost furat bucată cu bucată.

Astăzi am emis mai multe dispoziții de primar pentru demolarea tuturor clădirilor care ocupă ilegal domeniul public din Timișoara. Este o situație care persistă de zeci de ani, unde toate administrațiile de până acum au închis ochii și s-au făcut complice cu un sistem interlop care a acaparat orașul.

Vorbim de terenuri ale orașului, care au fost ocupate, în valoare de peste 22 de milioane de euro. Asta înseamnă că, anual, municipiul Timișoara a pierdut aproape un milion de euro în posibile plăți de concesiune ș.a.m.d.”, a afirmat miercuri primarul.

Primarul Dominic Fritz a indicat care sunt locațiile vizate de demolare: Terasa Boss, restaurantul Gatsby, fosta bază sportivă Electrometal, ștrandul termal ZHH, terasa și ștrandul No Name, ștrandul Lemon și Heaven. Acestea nu dețin autorizații de construcție, de funcționare sau avize ISU, astfel încât o tragedie poate avea loc în orice moment. De asemenea, Fritz a declarat că, deși nu este încântat de situația actuală, nu dorește să fie responsabil pentru un alt incident asemănător tragediei de la Colectiv.

„Aș vrea să merg prin fiecare dintre aceste situații și să vă explic de ce legea nu ne lasă decât să demolăm toate aceste clădiri ridicate ilegal, fără autorizații de construire sau orice alt act.

Începem aici, cu Terasa Boss, unde este o mică clădire galbenă, care aparține Primăriei Timișoara, și în jurul căreia s-au dezvoltat tot felul de construcții și chiar și o parcare ilegală. Aici avem un teren din domeniul public de 6.425 mp, cu o valoare estimată de 2,5 milioane de euro, ocupat ilegal. Nu există contract de concesiune, nu există autorizație de construire pentru clădiri noi, nu are autorizație de funcționare, nici aviz de la ISU, și există și această parcare ilegală de 2.000 mp.

Apoi vine restaurantul Gatsby, domeniu public ocupat ilegal: 5.800 mp, valoare estimată de 2,3 milioane de euro. Nu există contract de concesiune, nu are autorizație de construire, nu are autorizație de funcționare sau aviz ISU.

Urmează fosta bază sportivă Electrometal, unde avem domeniu public ocupat ilegal de peste 2.000 mp, cu o valoare estimată de 900.000 de euro. AIci există drept de folosință pentru activități sportive și de agrement, dar nu există contract de concesiune, nu există autorizație de construire pentru construcțiile noi și nici autorizație de funcționare.

Avem ștrandul termal ZHH, unde există și un litigiu pentru chiriile neplătite, dar mai este și un teren aparținând domeniului public, de 14.000 mp, cu o valoare estimată de aproape 6 milioane de euro. Mergem și aici mai departe cu dispoziția de demolare.

Apoi avem terasa și ștrandul No Name – un teren de peste 6.500 mp, cu o valoare estimată de 2,6 milioane euro; nu există contract de concesiune sau închiriere, nu are autorizație de construire și nici aviz ISU.

Ștrandul Lemon: 5.500 mp, valoare estimată de peste 3 milioane de euro, unde nu există niciun contract sau document.

Și nu în ultimul rând, vorbim despre Heaven, unde există deja un proces pentru chiria unei clădiri, dar și aici există în jurul clădiri un teren de peste 12.000 mp, cu o valoare estimată de 5 milioane de euro, unde nu există autorizație de construire, contract de concesiune, autorizație de funcționare etc. În acest caz, legat de Heaven, vreau să spun un lucru foarte clar. Un fost director de patrimoniu din primărie a făcut pușcărie pentru că a făcut pe vremuri un contract de concesiune pe acest teren mic pentru clădire și nu pe întregimea terenului. Dacă cineva a făcut pușcărie pentru abuz în serviciu pentru un contract prea mic, este evident că ne aflăm într-o situație penală care persistă de prea mulți ani și nu voi continua cu această abordare ilegală.

Noi aici ne luptăm cu niște interlopi care au luat «cu japca» domeniul public al municipiului, lucru tolerat și poate chiar sprijinit de anumite instituții locale în ultimii ani. Nu ducem un război cu antreprenorii cinstiți din Timișoara care au construit cinstit, care plătesc taxe și impozite. Tocmai în favoarea lor luăm aceste măsuri. Cum ai putea concura cu șmecheri care nu au dat vreun ban pe terenuri sau clădiri, care nu fac investiții legale și, în unele cazuri, mai fac și bani la negru.

Este și o problemă de siguranță aici. Se fac evenimente în aceste clădiri care nu sunt avizate ISU. După ce s-a întâmplat la Colectiv, toate aceste construcții sunt câte un Colectiv care așteaptă să se întâmple și eu nu voi fi responsabil pentru așa ceva pe domeniul public al Timișoarei”.

Primarul orașului a explicat că după îndepărtarea construcțiilor ilegale, se va face loc pentru spații de agrement destinate atât timișorenilor, turiștilor, cât și copiilor. Cu toate acestea, demolările nu vor începe în viitorul apropiat.

„Eu înțeleg foarte bine că pentru unii timișoreni acestea sunt locuri în care merg cu drag. Nu este un demers care îmi face plăcere, dar este necesar. Doar așa putem construi o Timișoară vibrantă în care există condiții legale și egale, sigure pentru toată lumea.

Marea întrebare este ce vom pune în locul lor. […] Viziunea noastră este să recâștigăm acest spațiu pentru timișoreni și vizitatorii orașului și să avem un coridor de agrement pe malul Begăi, mai ales spații pentru copii. Este un proces care va dura, dar scopul nostru este să deschidem cât mai repede spațiile pentru public.[…] Nu o să intrăm de mâine cu buldozere.

Peste ani, copiii Timișoarei se vor bucura de un mal al Begăi eliberat, un mal al tuturor, se vor uita înapoi cu mirare și se vor întreba cum a fost posibilă acestă situație. Dar de azi se termină și sunt ferm hotărât, împreună cu colegii de la Urbanism și Poliția Locală, de la Direcția de Patrimoniu, să redăm acest spațiu timișorenilor”, a concluzionat Dominic Fritz.

Citeste si alte articole: