Programul plimbărilor cu vaporașul pe lacul din Parcul IOR a suferit modificări

Primăria Sectorului 3 anunță că programul plimbărilor...

Parcul Liniei din Sectorul 6 trece în Faza II

Pe 8 aprilie, Consiliul General al Municipiului...

Colegiul German „Goethe” e posibil să se extindă, anunță Clotilde Armand

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a declarat...

Se binecuvântează Catedrala Romano-Catolică, Domul Sfântul Gheorghe. Evenimentul are loc sâmbătă, 22 aprilie

Din OrasSe binecuvântează Catedrala Romano-Catolică, Domul Sfântul Gheorghe. Evenimentul are loc sâmbătă, 22 aprilie

Episcopia Romano-Catolică de Timișoara anunță programul celebrărilor liturgice pentru binecuvântarea Catedralei restaurate – Domul Sf. Gheorghe din Piața Unirii, care va avea loc sâmbătă, 22 aprilie 2023.

În perioada 13-21 aprilie, se va organiza o Adorație Euharistică în fiecare seară la ora 18.00 în Dom. O altă parohie din cele opt parohii ale orașului Timișoara organizează această adorație în fiecare seară, în ordinea următoare: 13 aprilie – Timișoara VI. Fratelia, 14 aprilie – Timișoara II. Fabric, 15 aprilie – Dumbrăvița, 16 aprilie – Timișoara V. Mehala, 17 aprilie – Timișoara III. Elisabetin, 18 aprilie – Parohia Bulgară din Timișoara, 19 aprilie – Timișoara VII. Freidorf, joi, 20 aprilie – Timișoara IV. Iosefin, iar vineri, 21 aprilie, la ora 18.00, se va organiza o adorație euharistică comună la nivelul orașului și diecezei.

Sâmbătă, 22 aprilie, clerul, pelerinii, oficialitățile, invitații din țară și străinătate și toți participanții vor sosi între orele 08.00-09.45. La ora 09.35, se va prezenta un videoclip al Catedralei Romano-Catolice Timişoara, Domul Sfântul Gheorghe. Sfânta Liturghie Pontificală va fi celebrată de Excelența Sa Arhiepiscopul Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova. Procesiunea solemnă formată din asistența liturgică, preoți, canonici și episcopi va pleca la ora 09.50 de la Palatul Episcopal (str. Augustin Pacha nr. 4). Aproximativ douăzeci de arhiepiscopi, episcopi și trimiși din diferite dieceze și eparhii din țară și din străinătate vor participa la această celebrare euharistică.

La Sfânta Liturghie vor lua parte și Mitropolitul Banatului, Înalt Prea Sfinția Sa Ioan Selejan, Arhiepiscopul ortodox român al Timișoarei și Prea Sfinția Sa Lukijan Pantelić, episcopul ortodox sârb al Budapestei și administrator al Eparhiei Timișoarei. Evenimentul istoric va fi urmărit de reprezentanți ai ministerelor, parlamentari, autorităților statului, instituțiilor civile din țară și din străinătate, ai minorităților naționale.

Catedrala Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara, cunoscută sub numele de Domul Sfântul Gheorghe, a fost construită între 1736 și 1774. După ce a suferit un amplu proiect de renovare și refacere în perioada 2019-2023, catedrala va fi binecuvântată (resfințită). Lucrările au fost realizate în cadrul proiectului „Lucrări interioare și exterioare de renovare, conservare, reabilitare a clădirii Catedralei romano-catolice din Timișoara și a împrejmuirii, în vederea integrării în circuitul turistic național și internațional“, cod SMIS 119627, fiind finanțat prin intermediul Regio – Programul Operațional Regional 2014 – 2020.

Valoarea totală a contractelor de lucrări pentru renovarea Catedralei romano-catolice din Timișoara este de 16.460.849,60 lei fără TVA, din care 16.118.710,41 lei sunt contribuția europeană, iar 342.139,19 lei reprezintă contribuția Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara. În plus, alte aspecte ale proiectului au fost finanțate din fonduri proprii ale diecezei, precum și din donații și sprijin din țară și din străinătate. Proiectul a fost inițiat de Excelența Sa Martin Roos, episcop diecezan anterior, și a fost continuat și finalizat de succesorul său, Excelența Sa Josef Csaba Pál.

În cadrul evenimentului, va fi binecuvântat un nou altar versus populum și un nou amvon, iar pereții naosului vor fi unși cu Sfânta Chrismă în cele douăsprezece cruci de consacrare. În același timp, cele douăsprezece lumânări corespunzătoare vor fi aprinse solemn în dreptul acestor cruci. Liturghia va fi însoțită de trei coruri: corul Catedralei Exultate, dirijat de Róbert Bajkai-Fábian, corul de tineret Harmonia Christi, dirijat de Iustin Călin și Chorus et Capella Cathedralis, dirijat de Walter Kindl.

Pe site-ul gerhardus.ro, într-un articol semnat de Pr. Nikola Lauš, Director al Cancelariei Episcopale, se menționează că în această duminică, cu ocazia hramului sau sărbătorii patronale a Catedralei, va fi celebrată o Sfântă Liturghie pontificală la ora 11:00. Evenimentul va fi oficiat de către episcopul diecezan Iosif Csaba Pál și de distinșii oaspeți prezenți, în trei limbi.

Citeste si alte articole: