Primăria Timișoara a primit de la Colterm, de Paște, un ”cadou” de 21 de milioane de lei

Din OrasPrimăria Timișoara a primit de la Colterm, de Paște, un ”cadou” de 21 de milioane de lei

În aceste zile, două acțiuni caracterizează relația dintre Primăria Timișoara și propria societate de termoficare, Colterm: compania a emis o factură la plată în valoare de 21 de milioane de lei, iar bilanțul tehnologic a fost aprobat, ceea ce înseamnă o datorie de 110 milioane de lei. Roxana Iliescu, un consilier local, a anunțat aceste știri și a subliniat „ridicolul situației”, referindu-se la refuzul conducerii municipale de a aproba un avans de 100 de milioane de lei pentru achiziționarea de certificate verzi. Iliescu a declarat că factura emisă de Colterm trebuie plătită și că aceasta nu vine de la Moș Crăciun, așa cum a afirmat primarul Fritz.

”Iepurașul și nu Moș Crăciun pe care l-a tot invocat primarul Fritz în problema Colterm, i-a adus acestuia o factură fiscală de 21 mil. lei și Avizul ANRE pe Bilanțul tehnologic pe 2022, care relevă o datorie a municipalității fața de Colterm în valoare de 110 mil. Lei!! Știți vorba aia, de ce ți-e frică nu scapi? Exact asta i s-a întâmplat primarului Fritz și “salvatorilor” care urgent trebuie să achite niște zeci de milioane de lei pe care municipiul îi datorează societății Colterm! Iată că nici nu se mai pune problema de sprijin din partea municipalității în achiziționarea Certificatelor de CO2, ci doar de a-și achita obligațiile bănești pe care le are față de această societate… pentru că, așa cum am susținut în mai multe rânduri, datoriile municipiului sunt mult peste contravaloarea Certificatelor de CO2 pe care Colterm e obligată sa le achiziționeze pana la sfârșitul acestei luni!”,a transmis Roxana Iliescu.

Potrivit consilierului local, dacă Primăria a refuzat să plătească un avans de 100 de milioane de lei în contul datoriilor sale către Colterm, acum va trebui să își achite aceste datorii către companie. Prima factură de plată pe care va trebui să o achite este în valoare de 21 de milioane de lei, ceea ce reprezintă primul „cadou” oferit de Primărie către Colterm.

”Le-am spus de luni de zile că aici se va ajunge, în schimb, de fiecare dată au răspuns cu aroganță, autosuficiență și o lipsă de responsabilitate de neimaginat!

Așadar: în cursul zilei de astăzi, Colterm SA în insolvență a notificat Primăria referitor la faptul că a primit avizul ANRE pe Bilanțul tehnologic. Suma avizată la care se ridică pierderile tehnologice induse pe anul 2022 (agentul termic care se scurge în pământ prin țevile găurite/ neizolate ale municipiului), se ridică la 92 mil. lei + TVA (total aproximativ 110 mil. Lei). În cursul zilei de ieri (n.r. miercuri), Colterm a transmis Primăriei factura fiscală aferentă subvenției pe luna martie 2023 în valoare de 21 mil. Lei. Prin urmare, trebuie convocat Plen de îndată pentru aprobarea Bilanțului tehnologic avizat de ANRE și totodată pentru aprobarea cel puțin a unei plăți parțiale reprezentând pierderile tehnologice induse”, conform Roxanei Iliescu.

Consilierul local menționează că cei din conducerea USR de la Primărie au refuzat să aprobe avansul și numește această situație ridicolă.

”Realizați ridicolul situației? Useriștii au respins degeaba de două ori proiectul care a vizat plata către Colterm a 100 mil. lei în plenurile din 23 martie și 3 aprilie.

Iată că, în doar câteva zile, s-a întâmplat fix ce le-am spus… a fost emisă factura de 21 mil. lei reprezentând subvenția pe luna martie și le-a mai căzut pe cap și Bilanțul Tehnologic de 110 mil. lei, deci trebuie convocat din nou plen. Din cei peste 130 mil. lei pe care îi datorează ( reprezentând doar subvenția pe martie și contravaloarea pierderilor tehnologice) municipiul trebuie să achite urgent subvenția plus parte din pierderile tehnologice, în funcție de ce sumă a reușit sa strângă Colterm in vederea achiziționării Certificatelor de CO2”, a conchis consilierul local.

Citeste si alte articole: