România: consumul de droguri a coborât la vârsta de 9 – 10 ani

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate...

Actele necesare pentru înscrierea la liceu 2024

În perioada 25 – 30 iulie 2024,...

Sondaj: 6 români din 10 cred că nivelul lor de bunăstare va crește

Unii români sunt optimiști. Șase din zece români...

Risc major pentru SUA. Scurgerea de documente clasificate poate duce la „moartea unor oameni”

ExterneRisc major pentru SUA. Scurgerea de documente clasificate poate duce la „moartea unor oameni”

Risc major pentru!  Statele Unite se confruntă cu probleme mari după o scurgere de informații clasificate. Pentagonul a transmis că scurgerea de documente reprezintă un risc grav pentru securitatea națională.

Breșa este investigată de Departamentul de Justiție și pare să includă informații secrete despre războiul din Ucraina, precum și analize sensibile ale aliaților SUA, pe care oficialii americani încearcă acum să îi liniștească.

O scurgere de zeci de fotografii ale documentelor a fost găsită pe Twitter, Telegram, Discord și alte site-uri în ultimele zile, deși este posibil ca unele să fi circulat online timp de săptămâni, dacă nu luni, înainte de a începe să primească atenția presei săptămâna trecută.

Risc major pentru SUA! Documentele care circulă online reprezintă „un risc foarte serios pentru securitatea națională și au potențialul de a răspândi dezinformări”, a declarat Chris Meagher, asistent al secretarului apărării pentru afaceri publice, fără a confirma autenticitatea acestora.

„Încă investigăm cum s-a întâmplat acest lucru, precum și amploarea problemei. Au fost luate măsuri pentru a analiza mai atent modul în care acest tip de informații este distribuit și cui”, a declarat Meagher jurnaliștilor.

Multe dintre documente nu mai sunt disponibile pe site-urile pe care au apărut inițial, iar Statele Unite continuă să depună eforturi pentru a le elimina.

Meagher a declarat că secretarul american al apărării, Lloyd Austin, nu a fost informat inițial cu privire la această problemă decât în dimineața zilei de 6 aprilie – ziua în care a fost publicat un articol al New York Times despre documente.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pe probleme de securitate națională, John Kirby, a declarat jurnaliștilor că președintele Joe Biden a fost informat cu privire la scurgerea de informații „la sfârșitul săptămânii trecute”, dar nu a oferit o dată precisă.

Multe dintre documente se referă la Ucraina, cum ar fi unul care oferă informații despre apărarea aeriană a țării sau altul despre eforturile internaționale de consolidare a forțelor sale militare.

Risc major pentru SUA au probleme cu aliațiii

Dar alte documente indică supravegherea de către SUA a aliaților săi, cum ar fi unul care afirmă că liderii agenției de informații Mossad din Israel au pledat pentru proteste interne împotriva unui plan controversat de reformă judiciară.

Oficialii americani au luat legătura cu aliații Washingtonului pe această temă, a declarat Departamentul de Stat.

Aceștia „se angajează cu aliații și partenerii la nivel înalt în legătură cu acest subiect, inclusiv pentru a-i reasigura în legătură cu angajamentul nostru de a proteja informațiile și capacitatea de a ne asigura parteneriatele”, a declarat jurnaliștilor purtătorul de cuvânt Vedant Patel.

Pentagonul a mai spus că au fost informate comisiile relevante din Congres.

Meagher a declarat că o echipă a Pentagonului lucrează pentru a determina dacă documentele sunt autentice, dar a precizat că imaginile care circulă online păreau să prezinte informații sensibile.

„Fotografiile par să arate documente cu un format similar cu cele folosite pentru a furniza actualizări zilnice liderilor noștri de rang înalt cu privire la Ucraina și operațiunile legate de Rusia, precum și alte actualizări ale informațiilor, dar unele par să fi fost modificate”, a spus el, potrivit France24.

Informații importante despre războiul din Ucraina

Acesta include un document care pare să fi fost modificat pentru a arăta că Ucraina a suferit mai multe victime decât Rusia, în timp ce versiunea originală aparent spunea contrariul.

„Nu știm cine este responsabil pentru asta. Și nu știm dacă mai au și altele pe care intenționează să le publice. Nu știm cine este responsabil de acest lucru. Este o chestiune care ne îngrijorează? Aveți perfectă dreptate că este”, a spus Kirby.

Repercusiunile aparentei scurgeri de informații ar putea fi semnificative, chiar mortale, putând pune în pericol sursele de informații ale SUA și oferind în același timp dușmanilor țării informații valoroase.

„Dezvăluirea de materiale clasificate sensibile poate avea implicații enorme nu numai pentru securitatea noastră națională, ci ar putea duce la pierderea vieții unor oameni”, a declarat Meagher.

Citeste si alte articole: