Genunchiul lui Nole. Călcâiul lui Ahile al sportului alb

Genunchiul lui Djokovic dezvăluie de fapt zona...

Mai multe restaurante din Aeroportul Otopeni, închise temporar de ANPC

Restaurante închise ANPC a închis temporar mai multe...

Ciolacu: „Va fi o reformă fiscală”

Anunțul premierului Premierul Marcel Ciolacu a transmis, luni,...

O tonetă de vânzare a ziarelor și una alimentară au fost ridicate din centrul Timișoarei. Acțiunea primarului Fritz continuă

Din OrasO tonetă de vânzare a ziarelor și una alimentară au fost ridicate din centrul Timișoarei. Acțiunea primarului Fritz continuă

Astăzi, pe 12 aprilie, o tonetă de vânzare a ziarelor și una alimentară au fost ridicate din zona centrală a Timișoarei, de pe culoarul dintre magazinul Bega și hotelul Continental.

Această acțiune face parte din planul mai amplu al primarului Fritz de a desființa comerțul stradal și micile afaceri locale, demolarea acestora fiind o prioritate pentru dezvoltarea „dinamică” a orașului.

Acțiunea de ridicare a tonetelor a început pe 8 martie, sub pretextul „eliberării domeniului public de structuri ilegale”. În prima fază, acțiunea vizează un total de 11 amplasamente, inclusiv tonete de comercializare a mezelurilor și tonete de ziare și reviste.

În cazul chioșcului de ziare, ridicarea este considerată abuzivă și ilegală. Primăria invocă lipsa unui contract între părți. Cu toate acestea, proprietarul chioșcului se judecă pentru a menține construcția pe actualul amplasament și pentru a realiza un nou contract. El a obținut o sentință care îi dă dreptate în prima instanță, dar aceasta a fost atacată de juriștii primăriei. Deoarece există un proces pe rol și nu există o sentință definitivă, funcționarii primăriei au comis un abuz prin ridicarea tonetei.

Pe 8 aprilie, primele două rulote ale firmei de mezelărie Agil au fost ridicate de o macara trimisă de Primăria Timișoara, sub supravegherea atentă a primarului. Acesta a declarat că „Timișoara are un regulament clar pentru comerțul stradal din anul trecut, a cărui respectare nu este negociabilă”.

”În cazul așa-ziselor rulote ridicate azi, contractele de închiriere cu Primăria au expirat din ianuarie 2019 și au fost prelungite până în iunie 2021. Firma ne-a dat în judecată în 2021 și acum a pierdut definitiv. Azi, după mai multe solicitări, am intervenit și le-am ridicat de pe domeniul public. Toate costurile de ridicare și depozitare vor fi suportate de firma în cauză”, a transmis, în prima zi a războiului cu micii întreprinzători, primarul Dominic Fritz.

Primarul Fritz nu a menționat că încă din vara anului 2022 trebuia să se organizeze o licitație pentru închirierea unor noi locații, cu respectarea noilor reguli adoptate în Regulamentul de comerț stradal, adoptat de Consiliul Local pe 26 iulie 2022. Se pare că primarul a uitat sau a ignorat acest aspect.

Singura persoană care a atras atenția asupra acestei practici inechitabile ale Primăriei a fost consilierul local Roxana Iliescu.

“De demolat este ușor pentru primarul Fritz (deși am și cu privire la aspectul ăsta mari dubii), de construit, imposibil!

Ce nu vă spune astăzi primarul legat de ridicarea unor structuri de pe domeniul public este faptul că încă din vara anului 2022 trebuia să se organizeze licitație pentru închirierea unor noi locații, cu respectarea noilor reguli adoptate în Regulamentul de comerț stradal, adoptat de Consiliul Local în 26 iulie 2022.

În acest sens, ar fi trebuit promovat un Proiect de hotărâre care să cuprindă în principal Lista cu locații noi propuse spre închiriere și un Raport de evaluare cu prețuri actualizate de închiriere a domeniului public.

Ce credeți? Nici pănă-n zi de astăzi n-a apărut un astfel de Proiect de hotărâre, prin urmare, de vreo licitație nici nu putem discuta!

Cu alte cuvinte, dacă tu, comerciant al cărui contract de închiriere nu a mai fost prelungit de municipalitate, ai fi fost de bună credință și ai fi vrut să te conformezi noilor reguli stabilite în iulie 2022, ți-ar fi fost practic imposibil!
Prin urmare, declarația primarului de astăzi conform căreia respectarea regulamentului de comerț stradal “nu este negociabilă”, este absolut ridicolă! Nu, nu este negociabilă, este de-a dreptul imposibilă!

“Va fi o licitație cât de curând posibil. Eu cred că acest consiliul trebuie să se exprime asupra a doua principii de guvernanță. Primul, despre competiția comercială, și al doilea, calitatea publică a spațiului public” spunea Dominic Fritz, pe 26 iulie 2022”, precizează, într-o postare pe Facebook, Roxana Iliescu.

Citeste si alte articole: