Banca Transilvania a preluat grupul OTP din România

Tranzacție autorizată Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin...

Tesla lui Elon Musk va construi o uzină de baterii la Shanghai

EconomieTesla lui Elon Musk va construi o uzină de baterii la Shanghai

Tesla lui Elon Musk va construi o uzină la Shanghai pentru a produce sisteme Megapack de stocare a energiei, a anunţat duminică agenţia Xinhua, preluată de Reuters.

 

Firma lui Elon Musk ar urma să pună piatra de temelie la nouă uzină în al treilea trimestru din 2023 iar producţia de sisteme de stocare a energiei ar urma să demareze în al doilea trimestru al lui 2024, a informat Xinhua după ceremonia de semnare a proiectului, care a avut loc la Shanghai.

Completând actuala uzină Tesla de la Shanghai, unde sunt produse vehicule electrice, noua facilitate ar urma să producă, în prima fază, aproximativ 10.000 de sisteme Megapack de stocare a energiei pe an, adică echivalentul unor capacităţi de stocare de aproximativ 40 de Gigavaţi-oră.

Prin noua sa uzină Tesla va putea profita de lanţurile chineze de aprovizionare pentru a majora ritmul de producţie şi a reduce costurile pentru o unitate de stocare a energiei Megapack, compusă din mai multe baterii de tip litiu-ion, astfel încât să răspundă cererii globale crescute de soluţii de stocare a energiei.

Tesla generează cea mai mare parte a cifrei sale de afaceri din vânzarea de automobile electrice, însă fondatorul Elon Musk a promis că afacerile din domeniul energiei fotovoltaice şi cele din domeniul bateriilor vor ajunge la o dimensiune similară cu cele din domeniul automobilelor.

În paralel, gigantul chinez din domeniul bateriilor CATL şi-a extins colaborarea cu clienţii, inclusiv Tesla, în ceea ce priveşte livrările de baterii folosite la stocarea energiei, care potrivit preşedintelui firmei chineze, Robin Zeng ar urma să formeze o piaţă mai mare decât cea a bateriilor folosite la alimentarea vehiculelor electrice.

Tesla are în prezent o uzină care produce sisteme Megapack de stocare a energiei la Lathrop, statul California, capabilă să livreze 10.000 de sisteme pe an.

Constructorul american de automobile electrice a început să producă vehicule Model 3 la uzina sa de la Shanghai în 2019 şi acum a ajuns la un ritm de producţie de 22.000 de unităţi pe săptămână. Anul trecut Reuters a dezvăluit că Tesla intenţionează să extindă uzina Gigafactory de la Shanghai, cea mai productivă facilitate de producţie a companiei, pentru a ajunge la o capacitate de 450.000 de unităţi pe an.

Cu toate acestea, în ultima perioadă Tesla se confruntă cu o creştere a stocurilor la uzina de la Shanghai, pe măsură ce cererea a început să încetinească în trimestrul al treilea, ceea ce a obligat firma să demareze reduceri agresive de preţuri, pe marile sale pieţe mondiale, în luna ianuarie.

Tesla dezvăluie trei noi vehicule electrice

De exemplu, vânzările de automobile electrice în China, cea mai mare piaţă din lume pentru acest tip de autovehicule, au încetinit până la un avans de 20,8% în primele două luni ale acestui an, comparativ cu o creştere explozivă de 150% înregistrată în aceiaşi perioadă a anului trecut.

Citeste si alte articole: