România: consumul de droguri a coborât la vârsta de 9 – 10 ani

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate...

Actele necesare pentru înscrierea la liceu 2024

În perioada 25 – 30 iulie 2024,...

Sondaj: 6 români din 10 cred că nivelul lor de bunăstare va crește

Unii români sunt optimiști. Șase din zece români...

Polonia va face lobby pentru ca Ucraina să primească avioane conform standardelor NATO

ExternePolonia va face lobby pentru ca Ucraina să primească avioane conform standardelor NATO

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, a declarat că Polonia va face lobby în rândul aliaților săi pentru a furniza în Ucraina aeronave care corespund standardelor NATO și va continua transferul treptat al avioanelor de luptă MiG-29 către Kiev.

„Ucraina trebuie să aibă o aviație care să fie capabilă să lupte și să se opună aviației ruse și să nu permită o superioritate aeriană a Rusiei. Atât timp cât putem face acest lucru datorită MiG-29, este bine, pentru că și Ucraina a avut aşa ceva și piloții ucraineni știu să le piloteze” – a subliniat Duda, într-un interviu pentru Polskie Radio.

Preşedintele a menționat că Polonia are un număr limitat de avioane MiG-29 și atras atenţia că acestea se vor epuiza în curând. Potrivit liderului polonez, Varşovia le va folosi și pe viitor, acestea urmând să rămână în Polonia până când vor fi necesare pentru misiuni și nu vor fi înlocuite cu FA-50 din Coreea de Sud. „De îndată ce aceste avioane vor ajunge la noi – am comandat 48 – vom putea preda treptat (Ucrainei – n.red.) ceea ce este învechit din punctul de vedere al NATO” – a explicat președintele Republicii Polone. Răspunzând la o întrebare referitoare la trimiterea de aeronave F-16 în Ucraina, Duda a subliniat că această chestiune este „complicată”.

Polonia cere ajutor pentru Ucraina

„Din punctul de vedere al Poloniei, în primul rând, avem relativ puține. Vom face lobby în rândul țărilor NATO pentru ca Ucraina să poată ajunge la un echilibru în privinţa forţei ruse pe cale aeriană, astfel încât să aibă baza necesară pentru asta, astfel încât țările care pot să furnizeze Ucrainei aeronavele lor care corespund standardelor NATO” – a remarcat Andrzej Duda. Amintim că, miercuri, în timpul unei conferințe de presă la Varșovia, la care a participat şi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, liderul polonez a afirmat că Polonia a transferat deja opt avioane MiG-29 în Ucraina și se pregătește să trimite încă șase.

Președintele polonez a mai declarat că țara sa mai are avioane de luptă MiG-29, care au fost modernizate conform standardelor NATO și sunt folosite în misiunea de poliție aeriană a Alianţei. Potrivit lui Duda, partea poloneză mai are nevoie de aceste avioane. Totodată, preşedintele polonez a subliniat că, odată cu sosirea în Polonia a aeronavelor comandate anterior, precum FA-50 din Coreea de Sud și F-35 din SUA, Varşovia ar putea lua în considerare transferul MiG-urilor sale în Ucraina. Polonia a achiziționat 48 de avioane sud-coreene FA-50. Până la sfârșitul anului, 12 aeronave ar trebui să fie livrate Varşoviei.

Citeste si alte articole: