Preţurile petrolului au urcat luni cu peste 6%

EconomiePreţurile petrolului au urcat luni cu peste 6%

Preţurile petrolului au crescut luni cu peste 6%, înregistrând cea mai mare creştere zilnică din aproape un an, după ce OPEC+ a zguduit pieţele cu planuri de a reduce mai mult producţia.

 

Cotaţia ţiţeiului Brent a crescut cu 4,91 dolari, sau 6,2%, la 84,80 dolari pe baril, după ce a atins cel mai ridicat nivel din 7 martie, la 86,44 dolari pe baril.

Preţul ţiţeiului West Texas Intermediate din SUA a crescut cu 4,83 dolari, sau cu 6,4%, la 80,50 dolari pe baril, după ce a atins cel mai ridicat nivel de la sfârşitul lunii ianuarie.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii, inclusiv Rusia, un grup cunoscut sub numele de OPEC+, a zguduit pieţele cu anunţul de duminică că îşi reduce obiectivul de producţie cu încă 1,16 milioane de barili pe zi (bpd).

Ultimele angajamente aduc volumul total al reducerilor de producţie ale OPEC+ la 3,66 milioane bpd, conform calculelor Reuters, echivalent cu 3,7% din cererea globală.

Orban a fost audiat la DNA în dosarul ROMARM

”Reducerea producţiei de duminică nu a fost pe radarul nimănui… Cu producătorii de petrol din SUA concentraţi pe disciplina capitalului, OPEC+ rămâne la controlul pieţei petroliere”, a declarat analistul UBS Giovanni Staunovo.

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a declarat că a fost anunţat înainte de decizia OPEC+ şi că le-a spus oficialilor saudiţi că nu este de acord cu aceasta.

Între timp, unii analişti au indicat o slăbire a economiei şi creşterea stocurilor ca motive pentru reduceri.

Citeste si alte articole: