Consilierii locali din Timișoara au ales ca subiect al ședinței de plen de marți majorarea numărului de personal din cadrul Direcției de Asistență Socială. Un vot anterior pentru o dezbatere publică cerută de sindicat a fost retras și proiectul a trecut, nu fără o nouă oră de dispută între inițiatori și consilierii locali din opoziție.
În timpul acestei dezbateri publice, au fost ridicate numeroase probleme și revendicări de către persoanele deja angajate de DAS. Aceștia s-au plâns de lipsa până și a hârtiei igienice la locul de muncă, de spălarea lenjeriei folosite de beneficiarii de servicii sociale în mașinile proprii, precum și de problema promovării pe post a celor 90 de angajați care au câștigat concursul în acest sens.
Emese Esztero, șefa desemnată a DAS, a venit să explice că nu doar viitorul centru social Kuncz, finanțat din fonduri europene, ci și centrele pentru persoane cu dizabilități și centrele de sprijin pentru dependenți, au nevoie de personal nou pentru a putea oferi servicii sociale în mod corespunzător. Toată lumea este de acord, în principiu, că serviciile sociale oferite trebuie să fie de calitate, dar problema ridicată de liberali a fost crearea de diverse forme de posturi de conducere, cu salarii mai mari, sau creșterea numărului de persoane în departamentul de achiziții, care este mai mare decât departamentele de specialitate din primării și CJT. În noul plan de personal, în total, vor fi 40 de posturi.
Crearea acestei situații a dus la solicitarea ca proiectul să fie retras din nou de pe ordinea de zi și ca organul de conducere al primăriei să fie trimis la DAS.
„Nu știu dacă știti, au fost mașini de spălat care au stat defecte și cate o lună, iar cei de la personal au luat așternuturile de acolo și le-au spălat acasă cu propria mașină. Sunt rețete emise pentru medicamente în anumite centre încă din luna noiembrie și nici astăzi nu există medicamentele în centre. Personalul din centre strânge bani ca să asigure materialele igienico-sanitare și atunci când merg către executivul DAS, li se spune: mergeți și căutați sponsorizări. 52% din bugetul Direcției se duce pe salarii. Aceste 36 de posturi nou înființate atrag costuri de 212.000 de lei. Înmulțiți cu 12 luni și fondul de salarii se mărește semnificativ. Gândiți-vă ca, probabil, DAS o sa vină peste câteva luni să ne mai ceară bani pentru funcționalitate, și când vorbim de funcționalitate, deja știm că nu le ajung banii pentru materiale igienico-sanitare, pentru detergenți. Dar să vină sa ne ceară bani pentru salarii, eu cred ca o să avem o problemă. Nu cred că avem nevoie acum de personal TESA”, a precizat în plen liberalul Lulciuc.
Se pare că primarul Dominik Fritz s-a înfuriat și și-a acuzat colegii consilieri că au făcut o chestiune politică din calitatea serviciilor sociale oferite de municipalitate și din faptul că nu au dorit ca noul centru social din Key să fie administrat.
Marea surpriză a serii a venit atunci când consilierul local Radu Łaoancă a propus un „cârnat” format din peste 100 de amendamente care ar urma să fie adăugate la planul care urmează să fie votat. După ce i s-a atras atenția că nu are rost să se voteze așa ceva, Łaoancă a propus primele două amendamente și s-a pus pe treabă. Cu toate acestea, a renunțat la propunerea celor 100 de amendamente, spunând că nu poate face acest lucru pentru că nu ar funcționa. Cu toate acestea, a promis că va trimite lista șefului departamentului de hidrologie pentru a fi analizată și compilată ca o nouă propunere de modificare a personalului.
„Eu am participat la dezbaterea publică de ieri, mi-am spus punctele de vedere, le păstrez, nu vreau sa le reiterez. (…) A circulat și o glumă ca această organigramă, pentru că s-au făcut restructurări pe la multinaționale, și trebuie sa se angajeze acolo, sub forma de cimitir de elefanți sau pepinieră de partid. Am primit asigurări ca nu este așa, că este o viziune diferită, că vorbim de trei compartimente. Și, de aceea, va rog anticipat să ma iertați, pentru că o să citesc o sută de amendamente” a spus Radu Țoancă.
Primarul Fritz a spus, supărat fiind, că impunerea a 100 de amendamente în acest mod nu este altceva decât o operațiune de boicotare.
„Cine vă crede ca nu e o strategie de a tergiversa lucrurile? Nu va urechez, constat o realitate. Dacă nu rezistați să va contrazică primarul, atunci nu mai știu”, a mai zis Fritz, răspunzându-i și Roxanei Iliescu, care a spus că primarul urechează consilierii locali.
Bineînțeles, dezbaterea furtunoasă s-a încheiat, ca și în ședințele anterioare, cu adoptarea proiectului de lege. Cu 14 voturi pentru și o abținere, proiectul de lege a fost adoptat.