Rusia amenință că va riposta cu arme nucleare dacă Ucraina va încerca să recucerească Crimeea. Medvedev s-a dezlănțuit

ExterneRusia amenință că va riposta cu arme nucleare dacă Ucraina va încerca să recucerească Crimeea. Medvedev s-a dezlănțuit

Rusia amenință cu armele nucleare, dacă Ucraina ar încerca să preia Crimeea, anexată în 2014.

„Rusia ar avea destule motive să folosească armele nucleare, pentru că încercarea de a smulge o parte a statului rus este un atac la adresa existenţei sale”, a spus fostul președinte Dmitri Medvedev.

„Trupele ucrainene, aflate în defensivă de luni de zile, vor contraataca în curând, deoarece pozițiile rușilor par să se clatine”, a declarat comandantul forțelor terestre ale Kievului. În schimb, Zelenski cere din nou occidentului să-i livreze armament modern. În caz contrar, spune el, războiul ar putea dura ani de zile.

Rusia este conștientă de planurile Ucrainei pentru o contraofensivă, spune Dmitri Medvedev, adjunctul lui Putin la conducerea Consiliului de securitate al Rusiei.

Dmitri Medvedev: „Trebuie să atingem toate obiectivele care au fost stabilite pentru a ne proteja teritoriile. Și nimic nu poate fi exclus. Dacă trebuie să ajungem la Kiev, atunci va trebui să mergem la Kiev. Dacă trebuie să mergem la Liov, va trebui să mergem la Liov, pentru a eradica această contagiune”.

Medvedev a amenințat chiar cu recurgerea la arme nucleare, dacă Ucraina ar încearca să preia Crimeea.

Dmitri Medvedev: „Dacă vorbim despre unele lucruri serioase care sunt legate de o încercare de recucerire a Crimeei… Este destul de evident că acestea sunt motive pentru utilizarea tuturor mijloacelor de apărare, inclusiv a doctrinei descurajării nucleare. Există în mod evident motive pentru utilizarea absolut a oricăror arme. Sper că prietenii noștri de peste Ocean își dau seama de asta”.

Prigojin a vorbit despre contraofensiva Ucrainei

Despre iminența unei contraofensive de amploare a forțelor Kievului, a vorbit și șeful miliției Wagner. Evgheni Prigojin s-a referit la ceea ce el a a numit trei obiective strategice majore ale ucrainenilor. Care ar viza – susține Prigojin – eliberarea teritoriului până la granițele din 1991.

Evgheni Prigojin, șeful grupului Wagner: „Planurile includ invadarea regiunii Belgorod (din Rusia) pentru a fi folosită la schimb, apoi tăierea Donbasului (așa numitele republici independente Luhansk și Donețk) în două. Dupa aceea, se vor concentra pe Dnipro, de unde vor lansa lovituri catre Berdiansk, Melitopol si Mariupol, pentru ca, in final, sa blocheze Crimeea, preluand controlul podului care leaga Crimeea de Rusia”.

Potrivit lui Prigojin, Ucraina ar fi concentrat 200.000 de rezerviști în Donbas, dintre care 80.000 în apropiere de Bahmut.

Între timp, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a decorat soldați ai marinei ruse care ar fi doborât trei drone cu explozibil ucrainene, ce au vizat, zilele trecute, vase din flota rusă de la Marea Neagră, aflate la Sevastopol, în Crimeea.

Serghei Șoigu: „Ați făcut ce trebuia să faceți, v-ați îndeplinit datoria de serviciu. Nu v-ați pierdut capul, ați dat dovadă de inventivitate, încredere și, într-o anumită măsură, de abnegație. Nu toată lumea reușește să înfrunte inamicul în acest fel!”.

SUA îndeamnă la negocieri

Pe de altă parte, lipsa unui obiectiv strategic clar al Casei Albe pentru Ucraina este de natură să prelungească la nesfârșit conflictul dintre Kiev și Moscova, sunt de părere experți americani. Analiștii atrag atenția că nu este clar dacă Statele Unite sprijină expulzarea de către Ucraina a forțelor ruse de pe teritoriul său – obiectivul declarat al lui Zelenski – sau dacă s-ar mulțumi cu o pace negociată, care nu ar însemna victoria totală a Ucrainei.

Șeful diplomatiei americane a deschis ușa unor posibile negocieri privind frontierele Ucrainei, în fața unei comisii parlamentare de la Washington.

Chris Stewart, reporter: Sunt deosebit de preocupat de întrebarea dacă obiectivele noastre sunt aliniate cu ale domnului Zelenski în privința peninsulei Crimeea?

Antony Blinken, șeful diplomației americane: Din perspectiva noastră, ce ne dorim mai presus de orice este pacea, dar credem că în interesul nostru e o pace echitabilă și durabilă, adică una care să respecte independența și integritatea teritorială a Ucrainei. Cum se definește acest lucru cu precizie pe teren, ne așteptăm ca ucrainenii să ne spună. Și, ca să ajung exact la întrebarea dumneavoastră, cred că vor exista teritorii în Ucraina pentru care ucrainenii vor fi determinați să lupte pe teren și, poate, teritorii pentru care vor decide că trebuie să încerce să le recupereze prin alte mijloace.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „N-ar trebui să mai fie amânat transferul armelor care îi pot proteja pe ucraineni de teroarea rusă necontenită”.

În mesajul de joi noapte, liderul ucrainean a fost și mai explicit: „Am atras atenția asupra unor aspecte care, din păcate, nu ne permit să acceleram eliberarea teritoriilor noastre. În primul rând, faptul că nu primim echipamente mai eficiente, arme cu rază lungă și avioane moderne, în privința cărora partenerii noștri încă își amână decizia”.

Europenii și mai ales americanii încă ezita să facă pasul decisiv.

Ursula von der Leyen, președinta Comiesiei Europene: „Comisia va avansa o propunere legală care să ne permită creșterea capacității de producție a munițiilor. Aici ar intra, de exemplu, sume special alocate în bugetul UE”.

Iar Medvedev nu ratează nicio ocazie să amenințe: „Fiecare zi de furnizare de arme occidentale Ucrainei face ca Apocalipsa nucleară să fie tot mai aproape”.

Pe de altă parte, organizația caritabilă Salvați Ucraina a difuzat aceste imagini cu 17 copii ucraineni, deportați, care au putut fi aduși înapoi în Ucraina. Sunt copii din regiunile Herson și Harkov, care ar fi fost mutați în teritoriile ucrainene ocupate sau chiar în Rusia. După ce ucrainenii au eliberat, în parte, Hersonul și complet regiunea Harkov, rușii au refuzat să returneze copii. Părinții au încercat să-i recupereze și unii ar fi reușit, cu ajutorul organizației caritabile.

Citeste si alte articole: