Banca Transilvania a preluat grupul OTP din România

Tranzacție autorizată Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin...

Serviciile de informaţii ucrainene spun că nu există dovezi că Beijingul furnizează arme Rusiei

ExterneServiciile de informaţii ucrainene spun că nu există dovezi că Beijingul furnizează arme Rusiei

Un oficial al serviciilor de informaţii ucrainene a transmis luni, 20 martie, că nu există în momentul de față nicio dovadă că Beijingul ar furniza arme Rusiei. Anunțul a venit în contextul în care preşedintele chinez Xi Jinping se află într-o vizită de trei zile la Moscova.

Andri Iusov, reprezentant al serviciului de informaţii ucrainene (SBU), a transmis un mesaj special în timp ce Vladimir Putin îl primea pe liderul chinez Xi Jinping la Moscova.

Reprezentantul SBU a subliniat că nu au fost înregistrate „dovezi de livrări de arme” din partea Beijingului către Rusia.

Andri Iusov spune că nu au fost înregistrate dovezi de livrări de arme

„Există cazuri în care regimul Putin, Federaţia Rusă, achiziţionează drone, bunuri civile din surse deschise şi utilizează microcipuri din aceste bunuri. Cu toate acestea, nu au fost înregistrate dovezi de livrări de arme. Ucraina monitorizează îndeaproape”, a declarat Andri Iusov la televiziunea naţională.

SUA au reacționat după vizita lui Xi Jinping în Rusia

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a avertizat luni, 20 martie, că lumea nu ar trebui să se lase păcălită de „mișcările tactice ale Rusiei, pe care China le-ar putea susține”.

Potrivit spuselor sale, întâlnirea dintre președintele Chinei, Xi Jinping, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, după ce Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele acestuia, arată că Guvernul de la Beijing nu crede că Kremlinul ar trebui să fie tras la răspundere pentru războiul din Ucraina.

Acesta a atras atenția asupra faptului că o încetare a focului care ar permite Rusiei să își păstreze trupele militare în Ucraina ar însemna să se recunoască victoria soldaților ruși.

În cadrul discursului său, Anthony Blinken a reamintit că drepturile omului sunt universale și trebuie „să se aplice tuturor, oriunde”.

Acesta a subliniat că scopul raportului nu este „de a da lecții sau de a face de rușine”, ci de „a oferi o resursă pentru acele persoane care lucrează în întreaga lume pentru a proteja și a susține demnitatea umană atunci când aceasta este amenințată în atât de multe feluri”

SUA vor oferi o nouă asistență militară Ucrainei

Spre finalul discursului său, Antony Blinken a anunțat că SUA vor oferi o nouă asistență militară Ucrainei în valoare de 350 de milioane de dolari americani.

„Acest pachet de asistență militară include mai multe muniții pentru HIMARS și obuziere furnizate de SUA, pe care Ucraina le folosește pentru a se apăra, precum și muniții pentru vehiculele de luptă pentru infanterie Bradley, rachete HARM, arme antitanc, bărci fluviale și alte echipamente.

Rusia singură ar putea pune capăt războiului său astăzi. Până când Rusia o va face, vom rămâne uniți alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, a adăugat secretarul de stat din SUA.

Citeste si alte articole: