Cum îți pregătești copilul de grădiniță: Cea mai importantă etapă

Începerea grădiniței reprezintă una dintre cele mai...

Persoanele care își spală mașinile în fața blocului sau în fața casei, amendate

Amenzi pentru spălarea mașinii Proprietarii autoturismelor pot primi...

Prognoza meteo, 6 septembrie. Primele semne de toamnă. Zonele în care va ploua

Administrația Națională de Meteorologie(ANM) a emis prognoza...

Românii care au achiziționat locuințe anul trecut au folosit venituri proprii

ImobiliareRomânii care au achiziționat locuințe anul trecut au folosit venituri proprii

Potrivit unui studiu RE/MAX, 61% dintre persoanele care au achiziționat locuințe în 2022 au folosit fonduri proprii. Pe de altă parte, doar 5% dintre cumpărători au utilizat un credit ipotecar cu avans mai mare de 15%.

Alți 4% dintre cumpărători au accesat un credit co-garant (de tipul Prima Casă), iar 2% au făcut rate direct la constructor.

Cea mai mare schimbare se înregistrează în rândul celor care au cumpărat proprietăți cu un credit ipotecar/imobiliar cu avans sub 15%, respectiv 28% dintre persoane, în scădere cu 21% de procente față de anul precedent.

În ceea ce ține de tipul proprietăților, 53% dintre tranzacțiile din 2023 au fost pentru apartamente de 2 camere și 15% apartamente de 3 camere, acestea însumând cele mai căutate tipuri de proprietăți.

Clasamentul este completat de garsoniere (9%), case în oraș și case în mediul rural, fiecare cu câte 8%. Totuși, majoritatea tranzacțiilor au fost în mediul urban.

Majoritatea proprietăților sunt cumpărate între 1 și 6 luni de la data punerii la vânzare. Proprietățile bune se vând în mai puțin de o lună, iar cele care nu au un preț corect, pot aștepta mai mult de 6 luni până sunt cumpărate.

Cererea de creditare a crescut cu 13% în 2022 față de 2021. Românii au contractat credite ipotecare în valoare de 4 miliarde de euro

O analiză KIWI Finance arată că românii au contractat circa 84.000 de credite ipotecare, în valoare de aproximativ 4 miliarde euro, la un număr de peste 170.000 de tranzacții efectuate.

Totodată, creditul mediu a avut o valoare cu 7% mai mare decât în 2021 și cu 21% mai mare decât în 2020, iar spre finalul anului 2022 au crescut refinanțările creditelor cu dobânzi fixe.

Numărul tranzacțiilor naționale a fost mai mic cu 4% în 2022, comparativ cu anul precedent, iar cererea de credite ipotecare și-a ponderat ritmul de creștere, deși este în continuare mai mare decât oferta.

MAI MULTE | ȘTIRI ECONOMICE | ȘTIRI BUSINESS | ȘTIRI BANI |

CITEȘTE ȘI: COVID-19: criză de profitabilitate majoră pentru IMM-urile din construcții

Vezi sursa originala: Moneybuzz.ro

Citeste si alte articole: