Municipiul Timișoara a pierdut 13 kilometri de rețea de termoficare

Din OrasMunicipiul Timișoara a pierdut 13 kilometri de rețea de termoficare

Marți seara, consilierii locali din Timișoara au fost informați că orașul a pierdut 13 kilometri din rețeaua de termoficare. Cu toate acestea, viceprimarul Ruben Lațcău a declarat că a fost vorba doar despre o eroare materială descoperită de Colterm la depunerea unui dosar la Autoritatea pentru Reglementare în Energie.

Astfel, în mod greșit, lungimea rețelei de termoficare a Timișoarei a fost redusă de la 73 de kilometri la 60, dintr-un simplu motiv de birocrație. Situația a fost descoperită de câteva zile la Autoritatea pentru Reglementare în Energie, în timpul analizării dosarului depus de Colterm pentru aprobarea sumelor cuvenite pentru pierderile induse.

Consilierii locali au aprobat caietul de sarcini al serviciului public de alimentare cu energie termică din Municipiul Timișoara, iar în timpul analizei documentației aferente a ieșit la iveală această situație neplăcută. Consilierul local Roxana Iliescu a profitat de ocazie pentru a critica conducerea primăriei pe tema societății de termoficare, un subiect pe care îl abordează frecvent.

„Vreau să îi adresez o întrebare viceprimarului Lațcău cu privire la acest proiect. Să ne explice și nouă cum a fost posibil să fie pierduți pe drum puțin mai mult de 13 kilometri de rețea din SACET? Dânsul este un foarte bun cunoscător și știm că în cei doi ani și jumătate de mandat ne-a bătut la cap privitor la SACET. Prin urmare, cunoaște foarte bine ce s-a întâmplat. Doar aș vrea să menționez că reprezentanții Coltemr ar reușit să termine documentația aferentă pierderilor tehnologilor induse, care a fost depusă atât la primărie, cât și la ANRE pentru obținerea avizului. La momentul analizării de către ANRE a acestei documentații, ce să vezi? Au constatat că în loc de 73,8 kilometri de rețea, pentru cât s-au făcut calculele de reprezentanții Colterm, lungimea prevăzută inclusiv în documentațiile din anii anterior, de data aceasta apar informații conform cărora această rețea ar avea o lungime de doar 60 de kilometri”, a precizat Roxana Iliescu.

Nici consilierul liberal, Dan Diaconu, nu a putut găsi o explicație despre cum a putut să apară o astfel de situație ciudată.

„Faptul că noi modificăm acum un caiet de sarcini, de fapt, nu îmi dau seama ce efect are asupra următoarelor lucruri, adică a contractului de delegare și așa mai departe Nici nu prea înțeleg cum putem modifica un caiet de sarcini care este baza contractului de delegare. Chiar nu există nicio prevedere în contract care poate fi modificată?”, a precizat Diaconu.
Viceprimarul Ruben Lațcău a încercat să ofere o explicație pentru situație, susținând că este vorba doar de o eroare materială.
„Eroarea a fost o eroare materială. În bazele de date ale primărie noi aveam lungimea de 73 de kilometri. La un moment dat, la elaborarea contractului nou, la Colterm, la datele pe care le-a folosit pentru auditul energetic, nu a fost observată nici de către Colterm, a apărut această cifră de 60 de kilometri, a fost observată de ANRE. În consecință, facem această corecție de eroare materială. Nu are nicio consecință de altă natură”, a transmis Lațcău.

Citeste si alte articole: