România: consumul de droguri a coborât la vârsta de 9 – 10 ani

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate...

Actele necesare pentru înscrierea la liceu 2024

În perioada 25 – 30 iulie 2024,...

Sondaj: 6 români din 10 cred că nivelul lor de bunăstare va crește

Unii români sunt optimiști. Șase din zece români...

Virgil Popescu: În 2019, România era conectată doar la Ucraina, puteam aduce doar gaz rusesc. Gândiţi-vă ce s-ar fi întâmplat să fim dependenţi de şantajul rusesc / România în momentul de faţă este conectată la toate rutele de transport din regiune

EconomieVirgil Popescu: În 2019, România era conectată doar la Ucraina, puteam aduce doar gaz rusesc. Gândiţi-vă ce s-ar fi întâmplat să fim dependenţi de şantajul rusesc / România în...

”Ce s-ar fi întâmplat dacă anul 2022 ne-ar fi găsit nepregătiţi, fără surse alternative de gaze naturale şi fără conectivitate cu toate statele învecinate în gaze naturale? Pentru că trebuie să ştim, în 2019, când am venit în ministerul Energiei, România era conectată doar la Ucraina, puteam aduce doar gaz rusesc în România. Gândiţi-vă ce s-ar fi întâmplat ca această criză să ne prindă nepregătiţi complet şi să fim dependeţi de şantajul rusesc al gazului şi să nu putem să ne descurcăm să aducem din alte surse.

”În doi ani şi jumătate, România s-a reconectat la toate rutele majore de transport, am refăcut coridorul trans-balcanic care presupune aducerea gazului din Azerbaijan, Turcia, Bulgaria, România şi să dăm către Ucraina, către Moldova”, a precizat ministrul.

El a arătat că s-a făcut gazoductul Iaşi-Ungheni-Chişinău, în care putem alimenta Republica Moldova cu gaze naturale, s-a terminat conducta BRUA, care permite atât ieşirea gazului spre Ungaria cât şi importul de gaze din Ucraina şi permite încă o conectare a României la culoarul vertical, prin Giurgiu-Ruse şi de asemenea s-a finalizat şi interconectorul dintre Grecia şi Bulgaria, în aşa fel încât în momentul de faţă România în 2022 a putut aduce gaze naturale”.

”Practic, România în momentul de faţă este conectată la toate rutele de transport de gaze naturale din regiune, dorim să mai facem o interconectare pe care nu o avem, cu Serbia, de perspectivă, prin Marea Neagră”, a mai declarat ministrul Energiei.  

Ministrul a mai spus că ”în momentul de faţă nu crede că mai importăm gaze din Rusia, dar e greu să le stabileşti sursa lo”.

”România nu are probleme, cred că a anunţat-o inclusiv directorul Transgaz, nu avem nicio problemă dacă se întrerupe fluxul de gaze”, a spus el, adăugând că a fost o iarnă uşoară şi care ne-a prins cu depozitele la o capacitate de 97 sau 98%.

”A crescut capacitatea de extracţie”, a mai explicat Virgil Popescu, precizând că extrage gaze în mod constant.

 

Citeste si alte articole: