Campania „Timişoara decide!” se apropie de sfârșit

Din OrasCampania „Timişoara decide!” se apropie de sfârșit

Campania de bugetare participativă „Timişoara decide!”, ediţia 2023, se apropie de finalizare. Proiectul de hotărâre care vizează aprobarea acestei campanii, prin intermediul căreia se vor implementa inițiative de interes local propuse de cetățeni, a trecut deja prin etapa de consultare publică şi este pregătit pentru a fi introdus pe ordinea de zi a următoarei şedinţe de plen a Consiliului Local Timișoara.

Bugetarea participativă reprezintă o oportunitate pentru locuitorii Timișoarei de a se implica în proiecte de interes comunitar. Această inițiativă oferă cetățenilor un cadru de lucru în care pot trimite propuneri de proiecte și pot decide prin vot proiectele care urmează să fie implementate. În acest an, bugetul alocat campaniei este de 4,2 milioane de lei. Numărul de proiecte finanțate va fi determinat de voturile primite și de valoarea însumată a proiectelor până la suma totală alocată.

„«Timișoara Decide!», campania de bugetare participativă lansată în premieră anul trecut de primărie, a fost desemnată, încă de la prima ediție, drept un exemplu de bune practici de către Centrul Român de Politici Europene și cel mai de succes program de bugetare participativă din România. Timișorenii au demonstrat că vor să se implice în viața comunității și, tocmai de aceea, am decis ca în acest an să alocăm mai mulți bani acestei campanii. Am bugetat o sumă maximă de 4,2 milioane de lei, cu 1,2 milioane de lei mai mult decât anul trecut, prin care vor fi finanțate până la 15 proiecte propuse de timișoreni. Voi propuneți și votați proiectele preferate, noi le finanțăm și le implementăm. Transformarea Timișoarei într-un oraș așa cum ni-l dorim cu toții o putem face doar lucrând împreună”, a declarat edilul Dominic Fritz.

În acest an, Bugetul Participativ vine cu câteva schimbări. Se vor aloca suplimentar 1,2 milioane de lei pentru proiecte de sprijin care vizează patru Zone Urbane Marginalizate (ZUM) din Fratelia, Ronaț, Polonă și Kuncz. În plus, proiectele de dotare pentru școlile dezavantajate care nu sunt incluse în alocările bugetare ale municipiului Timișoara vor fi disponibile doar pentru aceste zone marginale. Pentru Bugetul Participativ dedicat proiectelor propuse la nivelul întregului oraș se vor aloca 3 milioane de lei. În cadrul acestei campanii de bugetare participativă, suma maximă propusă pentru fiecare proiect este de 500.000 lei la nivelul întregului oraș, iar pentru zonele marginale, suma maximă per proiect este de 300.000 lei.

În 2022, campania s-a încheiat cu 8 proiecte câștigătoare, alese prin votul cetățenilor. Perioada de implementare a proiectelor este de 1-2 ani și stadiul implementării poate fi urmărit pe https://decidem.primariatm.ro/bp.

Proiectul de hotărâre poate fi consultat aici: https://www.primariatm.ro/administratie/consiliul-local/proiecte-de-hotarari/?uid=65CB8705E1DD3D71C225895E0050D800.

Citeste si alte articole: