Aniversarea a 102 de ani de la prima atestare documentară a Bibliotecii Universității Politehnica Timișoara a avut ca temă „Mesaje din trecut, în prezent, pentru viitor”. În data de 15 martie 1921, primul bibliotecar menționat în Anuarele Școlii, Eustațiu Pandele, a înregistrat prima carte intrată în patrimoniul bibliotecii: „Beton Arme. Abaques Pratiques pour l’Etablissement des Hourdis et des Poteaux”, o lucrare în limba franceză, publicată la Paris în 1920.
Cu ocazia aniversării a 102 ani de la prima atestare documentară a Bibliotecii Universității Politehnica Timișoara, studenți de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism a UPT, coordonați de ș.l.dr.arh. Cristina Povian, au creat o instalație care acoperă cele patru niveluri ale bibliotecii și sugerează o continuitate, o legătură între trecut, prezent și viitor. În cadrul evenimentului, directoarea Bibliotecii UPT, dr.ing. Agneta Lovasz, a reamintit cele mai importante momente din cei 102 ani de istorie și a mulțumit tuturor celor care au contribuit la ceea ce reprezintă astăzi BUPT, cea mai modernă bibliotecă universitară din țară.
Paul Stiegelbauer, reprezentantul studenților în Senatul Universității Politehnica Timișoara, a vorbit în numele utilizatorilor și a menționat experiențele plăcute pe care el și colegii săi le-au avut la Biblioteca UPT, un loc perfect pentru învățare, socializare și organizarea unor evenimente culturale. Momentul aniversar a fost completat de un recital muzical susținut de Sebastian Covaci (la pian) și Alexandru Ticula (voce), aplaudați de toți cei prezenți.
Începând cu luna noiembrie a anului 2014, Biblioteca Universității Politehnica Timișoara a fost mutată într-un nou sediu amplasat pe strada Vasile Pârvan nr. 2B, o clădire modernă și avangardistă, considerată a fi cea mai modernă bibliotecă universitară din țară.
Deschiderea oficială a noului sediu a fost marcată printr-un eveniment simbolic, în care peste 1000 de studenți au format un lanț uman și au transmis din mână în mână ultimele 100 de cărți de la vechea bibliotecă la noua bibliotecă, simbolizând astfel tradiția și continuitatea prestigioasei universități. Transferul celor peste 700.000 de volume din vechea clădire în noua bibliotecă a durat șase luni, însă noul sediu oferă o serie de facilități moderne precum accesul direct la informații prin consultarea colecțiilor direct la raft, servicii IT pentru redactarea documentelor, săli de lectură, sală de videoconferințe, servicii de autoîmprumut și autorestituire cu descărcare directă în program și acces la rețeaua wi-fi în întreaga clădire.
Biblioteca UPT reprezintă astăzi o colecție de aproximativ un milion de volume, peste 10 kilometri de documente la raft, o suprafață de 8.400 de metri pătrați pe 6 niveluri, și a avut peste 200 de bibliotecari angajați de-a lungul timpului. Biblioteca oferă acces la raft timp de peste 25 de ani și a informatizat activitățile în același interval de timp. În plus, biblioteca oferă 650 de locuri pentru lectură, cu o sală de lectură cu program non-stop, și are în medie peste 1.000 de utilizatori pe zi. În 2022, biblioteca a avut peste 400.000 de accesări online, cu peste 200 de calculatoare, 4 multifuncționale, stație de autoîmprumut și autorestituire pentru utilizatori, sistem de securitate RFID pentru accesul liber la raft și sistem integrat de bibliotecă Aleph, versiunea 522. De asemenea, biblioteca organizează peste 200 de evenimente în fiecare an, inclusiv proiecții de filme, seri muzicale, expoziții și lansări de carte.
Biblioteca Universității Politehnica Timișoara nu este doar un spațiu de lectură, ci unul care oferă o gamă largă de evenimente, în special în domeniul cultural-artistic. În bibliotecă au loc diverse evenimente, inclusiv proiecții de filme, seri muzicale, expoziții și lansări de carte, precum și festivități și acordarea de premii.