Primăria Timișoara consultă cetățenii pentru primul plan urbanistic PUZ Oituz

Din OrasPrimăria Timișoara consultă cetățenii pentru primul plan urbanistic PUZ Oituz

Primăria Timișoara solicită părerile cetățenilor în legătură cu noul plan urbanistic, PUZ Oituz, elaborat de administrație după opt ani. Cetățenii din Timișoara sunt îndemnați să transmită sugestiile și opiniile lor până la data de 8 aprilie. Planul urbanistic este legat de dezvoltarea zonei Oituz – Popa Șapcă și conceptul de amenajare a spațiului public. Scopul planului este de a crea un spațiu educațional deschis, verde și pietonal, care să se integreze natural între Cartierul Cetate și zona de afaceri și comerț Iulius Town, luând în considerare caracterul acestei zone tampon între cele două.

„Este viziunea orașului pentru dezvoltarea unei zone cu un mare potențial pentru Timișoara. Stabilim direcția de dezvoltare a zonei și ne dorim coerență și măsuri în pas cu noile tendințe europene de amenajare a spațiului și mobilității urbane. În acord cu această viziune, proiectul prevede amenajarea de noi spații verzi, trasee pietonale, piațete, o nouă gară care să deservească și transportul public urban. Dar și o nouă parcare. Sunt facilități absolut necesare pentru această zonă care se transformă treptat într-un nou campus educațional, ce include atât strategia de dezvoltare a Universității de Vest, cât și investițiile primăriei în noul Campus Lenau”, a declarat edilul Dominic Fritz.

Proiectul propune crearea unor noi spații verzi de aproximativ 2 hectare, plantarea a 350 de arbori noi și construirea a 3 hectare de trasee pietonale și piațete pentru studenți, rezidenți și turiști. Una dintre piațete, de dimensiuni considerabile, va conecta Muzeul Revoluției și Facultatea de Teologie. De asemenea, se va construi o parcare supraterană multietajată cu peste 500 de locuri, care va fi destinată atât vizitatorilor Pieței Unirii, cât și studenților și personalului universității.

Un alt aspect al proiectului constă în construirea unui traseu pietonal care va lega Cartierul Cetate de o nouă gară urbană. Acest traseu va continua strada Matei Corvin până la accesul către zona Iulius Town, subtraversând calea ferată. În plus, proiectul va include regenerarea urbană a zonei locuințelor colective de pe Intrarea Doinei, cu sistematizarea suprafețelor de acces, parcărilor și spațiilor verzi.

Informațiile despre PUZ sunt disponibile la adresa https://www.primariatm.ro/urbanism/planuri-urbanistice/planuri-urbanistice-supuse-informarii-si-consultarii-publicului/anul-2023/puz-zona-oituz-popa-sapca-si-concept-amenajare-amplasament-zona-cuprinsa-intre-str-aristide-demetriade-si-calea-ferata-la-nord-calea-a-i-cuza-la-vest-str-popa-sapca-la-e/ . Cetățenii sunt invitați să-și exprime opiniile și sugestiile prin email la dezvoltareurbana@primariatm.ro până la 8 aprilie 2023.

Proiectul este finanțat din bugetul local în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara, care deține majoritatea terenurilor implicate. AGORAPOLIS SRL este societatea responsabilă pentru realizarea proiectului, iar valoarea contractului este de 151.260,50 lei (fără TVA).

Perioada de informare și consultare publică se încheie la data de 8 aprilie, după care Planul Urbanistic Zonal va fi supus avizării instituțiilor competente și va fi trimis spre aprobare Consiliului Local Timișoara.

Citeste si alte articole: