Cum, unde și când se depun declarațiile de impunere la primărie de către persoanele care cumpără un imobil

Din OrasCum, unde și când se depun declarațiile de impunere la primărie de către persoanele care cumpără un imobil

Persoanele care cumpără un imobil – clădire (casă, apartament) sau teren – trebuie să depună o declarație de impunere pentru a calcula impozitul la administrația financiară locală în termen de 30 de zile de la încheierea tranzacției. Aceasta se poate face foarte ușor online prin intermediul platformei Atlas, fără a fi necesară deplasarea la sediul Direcției Fiscale a Municipiului Timișoara. Pentru a depune online, proprietarul trebuie să aibă sau să își creeze un cont de utilizator pe platformă.

Procesul de creare a contului este extrem de simplu, prin completarea câmpurilor de pe portal cu datele personale și de contact, precum și încărcarea unei copii după actul de identitate.

După crearea contului, cetățeanul poate vizualiza și accesa toate serviciile oferite în sistemul online de administrația fiscală a municipiului: declarații de impunere, certificat fiscal, obligații de plată, acte emise, evidența plăților efectuate etc.

Pentru a depune declarații, se selectează secțiunea dedicată, unde se va alege varianta de imobil care corespunde cu proprietatea care urmează să fie declarată – casă, apartament, anexă, garaj etc. După selectare, se va utiliza butonul „Adaugă” din partea dreapta sus a paginii. Se va deschide astfel formularul de declarație, unde se vor completa câmpurile de identificare a imobilului.

Rubricile marcate cu steluță sunt obligatorii și înregistrarea nu poate fi finalizată fără completarea acestora. Se va încărca o copie după actul de identitate și actul de dobândire.

După finalizarea completării, se salvează declarația, iar deponentul va primi confirmarea prin e-mail. Tot prin e-mail va primi și decizia de impunere, după procesarea datelor înscrise în declarație.

Dacă proprietarul nu are un cont de utilizator pe platforma Atlas a administrației fiscale timișorene, poate trimite declarațiile prin e-mail. În acest caz, pe site-ul dfmt.ro, la secțiunea „Formulare tipizate”, pot fi accesate toate modelele de formulare de declarații de impunere. Acestea se completează, se semnează, se scanează împreună cu copiile actelor de identitate și de dobândire și se transmit prin e-mail la adresa: office@dfmt.ro.

Declarațiile pot fi depuse și direct la ghișeu, completând formularele puse la dispoziție la sediul DFMT din incinta Iulius Mall și însoțite de aceleași documente (act de identitate și act de dobândire).

Vânzătorul va plăti impozitul pe proprietatea tranzacționată până la sfârșitul anului în curs, iar cumpărătorul va începe să plătească impozitul pe proprietatea achiziționată începând cu 1 ianuarie a anului următor tranzacției.

Pentru cei care sunt obligați să depună declarații de impunere, acestea trebuie depuse până la jumătatea lunii martie pentru a permite prelucrarea datelor. Cei care plătesc integral impozitul anual până la 31 martie vor beneficia de o reducere de 10% din sumă.

Declarațiile de impunere pentru mijloacele de transport trebuie depuse online.

Începând cu începutul anului, au fost depuse peste 600 de declarații pentru proprietăți imobiliare și peste 4000 de declarații de impunere pentru mijloacele de transport.

Citeste si alte articole: